Kuka Ağacı Tesbihi6th Temmuz 2020
Kuka Ağacı Tesbihi
Tesbih, günümüzde bir din sembolü olup asıl amacı Allah’ın sıfatlarını zikrederken sayı saymak için kullanılan bir eşyadır. 33 adet ya da katları şeklinde küçük yuvarlak ve ortası delik boncukların ipe dizilmesiyle oluşur. Tabi tesbih, erkeklerin el aksesuarı olarak da kullanılmaktadır.
Aslında tesbih, bir din sembolü değildir. Hz Muhammed’in tesbih kullandığını gösteren bir bilgi yoktur. Çünkü eskiden Müslümanlar tesbih yerine el parmak boğumlarını sayarlardı. İlk olarak İslamiyette tesbih Hz. Ebubekir’in döneminde kullanıldığı bilgisi yaygındır. Zamanla günümüze dini bir sembol olarak gelen tesbihin yapımında bir çok değişik malzeme kullanılmıştır. Bunlardan en dikkat çeken malzeme kukadır.
KUKA AĞACINDAN TESBİH
Kuka, kuka ağacının meyvesidir. Tropikal bir meyvedir. Türkiye’de kuka ağacı yoktur. Kuka ağacının en belirgin özelliği mikropları kırarak yok etmesidir. Dolayısı ile kuka ağacı tesbihler üzerinde diğer tesbihlere göre az daha mikrop barındırırlar. Kuka ağacının meyvesi içinde bulunan sıvı temizlenir ve geriye kalan kısım kurutularak tesbih yapılır.
Kaygan, parlak ve hafif bir yapıya sahip olan kuka ağacı tesbihler zamanla çekildikçe kararır ve parlak siyaha yakın bir renk elde edilir. Bu sayede de değeri katlanarak artar. Tesbihler el ile çok temasta olduğundan çok mikrop barındırır. Ancak kuka ağacı tesbihler hem antibakteriyel özelliğinden hemde eli terletmeme özelliğinden dolayı hep temiz kalır.
Kuka ağacı tesbihi, Osmanlı döneminde hekimler tarafından çok kullanılmıştır. Yine bu dönemde tesbihler kullanım kesimine göre padişah, zengin, fukara, vüzera ve vükera tesbihi olarak adlandırılırdı.
TESBİH HAKKINDA
Değerli taşlardan, ağaçlardan, fosillerden ve hayvanların uzuvlarından çeşitli tesbihler yapılmaktadır. Abonoz ağacı, sandal ağacı ve gül ağacıdan, kehribar, oltu yaşı, lüle taşı gibi fosil taşlarından, safir, zümrüt, yakut, amatis, akik, lapis gibi değerli ve yarı değerli taşlardan, fil dişi, inci ve boynuz gibi hayvansal uzuvlardan yapılan tesbihlere rastlamak mümkündür.
Günümüzde tesbih koleksiyonu yapan kişilerde, daha bilinmeyen bir çok malzemeden yaılmış tesbihler ile karşılaşmak mümkündür. Eskiden her mesleğin kendine has bir tesbihi vardı. Bu da tesbihlerin çok çeşitli malzemelerden yapılmasına zemin hazırladı. Buna örnek olarak lokman hekimlerin zamanında kuka ağacı tesbihi dışında hiç bir tesbih kullanmamasını örnek gösterebiliriz.
Leave a Reply