Kehribar Tespihler1st Haziran 2020

 

Kehribar, tropik çiçekli ağaçların ve daha çok kozalaklı ağaçların reçinesinden oluşan bir şeydir. Reçine ağaçların kendini koruma mekanizmasıyla oluşan bir salgıdır. Ağaçların farklı nedenlerle zarar görmüş, kırılmış yerlerinde salgılanır. Reçinenin salgılanmasıyla ağaç; zararlı böceklerden ve mantarlardan korunur. Bununla birlikte ağaçlar belli hastalıkları iyileştirmek, çatlakları kapatmak amacıyla da reçine salgısı üretir.

Ağaçların salgıladığı reçinenin fosil haline gelmesiyle meydana gelen kehribar; sarı, kırmızı ya da portakal renginde olabilir. Bu nitelikler reçine salgılayan ağacın yaşına ve reçine salgılayan ağacın cinsine göre değişiklik gösterir. Ateş kehribar, zar kehribar, toz kehribar ve sıkma kehribar gibi türleri olan bu madde genellikle takı, tesbih gibi eşyaların yapımında kullanılır.

Kehribar tesbih ya da kehribar taşı sol elde tutularak kullanıldığında vücuttaki elektriklenmenin önüne geçmiş olur. Birçok psikolojik bunalımlara ve psikolojik bozukluğa iyi geldiğine inanılmaktadır. Kehribar tesbihler içinde birtakım fosiller bulunmaktadır. Bu da bu tesbihleri diğer taşlardan ayıran en büyük özelliktir.

Gerçek Kehribar Nasıl Anlaşılır?

Endüstrinin ilerlemesiyle kehribar taşlarının gerçek olmayanları üretilmeye başlanmıştır. Bu sahte taşları orjinalinden ayırmanın birtakım yolları vardır. Mesela; gerçek kehribar tesbihler ultraviyole ışık altında mavi ya da sarı renkte parlar. Diğer taklit kehribarlar ise değişik renklerde parlamaktadır. Gerçek kehribarların içindeki fosiller de bu taşların ayırıcı özelliğidir. Böyle gerçek kehribar ile sahtesini birbirinden ayırmak mümkündür. Kehribarın gerçek olmasının bir diğer yanı da reçinemsi bir kıvamda kokmasıdır. Diğer sahte olan kehribarlar plastik kokacaklardır.

Ayrıca eğer mümkünse bir bardağın içine su koyup tuz ile iyice karıştırıldıktan sonra kehribar sanılan taş bardağın içine atılabilir. Taş gerçek ise suda yüzecektir. Suyun dibine çöken taş ise asla gerçek kehribar taşı değildir.

Kehribar Tesbih Modelleri

Kehribar tesbihler model olarak çok farklı şekilde görülebilir. Taş doğal bir yapıda olduğundan büyüklükleri de birbirlerinden farklıdır. Değişik iç yapıları mevcuttur. Bunun dışında kehribar tesbih çeşitleri diğer aksesuarlar ile de tamamlanabilmektedir. Bazı modellerde boncuklar da vardır. Veya bazı kehribar taşlarının içine farklı renklerde maddeler enjekte edilebilmektedir. Böylece taşın daha farklı bir şekilde görünmesi gerçekleştirilir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir