Kadın Cüzdanları21st Nisan 2020

 

Günümüz modern çanta modellerinin temeli eski dönemlerdeki cüzdana dayanmaktadır. İlk zamanlarda çanta kelimesi sadece paraların konulmasına yetecek büyüklükte bir keseyi ifa etmekteydi. İngiltere’de bu çanta terimi hala geçerliliğini korumaktadır ve daha fazla ürün içeren daha büyük bir çantayı ifade etmek için el çantası denilmektedir.

Günümüzde cüzdan nakit paraları, kredi kartları, kimlik belgeleri ve fotoğraflar gibi küçük kişisel eşyaları taşımak için kullanılabilecek kılıflardır. Çoğunlukla cüzdan yapımında deri veya kumaş kullanılmaktadır. Genellikle cep boyutunda tasarlanmışlardır. Bazı olağan dışı cüzdanlar el bileklerine veya ayakkabının üzerine takılacak şekilde yapılmışlardır. Pratik işlevlerinin yanında cüzdanlar moda aksesuarı olarak veya sahibinin tarzını ve maddi durumunu göstermek için kullanılabilir.

Kadın Cüzdanlarının Tarihi

Rönesans

Cüzdanlar, 1600’lü yıllarda Batı kâğıt para kavramıyla tanıştıktan sonra geliştirilmiştir. Kâğıt para biriminin tanıtılmasından önce madeni paraları saklamak için bozuk para cüzdanları bulunmaktaydı. Bu cüzdanlar genellikle basit ipli deri torbalardan oluşmaktaydılar. Erken dönem kadın cüzdan yapımında malzeme olarak inek veya at derisi tercih edilmekteydi.

19. Yüzyıl

Kâğıt paraya ek olarak bu dönemlerde kadın cüzdan içerisinde kurutulmuş et de taşındığı görülmüştür. Yine bu dönemde cüzdanların kişilerin kemerlerinde taşınması uygarlık kavramıyla bağdaştırılamadı. Bu yüzden küçük çantalar yapılmaya başlandı. İspanya’da ise bir cüzdan sigara taşımak için kullanılan bir araçtı.

Günümüz

Çoklu kart bölmelerine sahip iki katlı cüzdan, ilk kredi kartlarının 1950 yıllarında piyasaya sürülmesiyle standart hale gelmiştir. Bazı yenilikler ışığında bu standart cüzdanlara cırt cırt eklenmiştir. Cep boyutunda olan cüzdanlar günümüzde popülerliğini korumaktadır.

Kadın Cüzdan Modelleri

Kadın cüzdan modelleri genellikle kâğıt paraları ve kredi kartlarını tutacak ve bir cebe uyacak şekilde yapılandırılmıştır.

Göğüs cüzdanı: Sekreter cüzdanı olarak da bilinmektedir. Paraların katlanmadığı bir cüzdandır. El çantası için tasarlanmıştır. Göğüs cüzdanları, pantolon cebinde saklanmak için çok büyük olduklarından, genellikle kontrolleri ve diğer parasal belgeleri tutmak için yapmışlardır.
İkiye katlanan cüzdan: Paraların bir kez katlandığı bir cüzdan türüdür. Kredi ve kimlik kartları yatay veya dikey olarak konumlandırılabilir.
Üç katlı cüzdan: Kredi kartlarının çoğunlukla dikey olarak saklandığı cüzdanlardır.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir