Tesbihte Püskül Ucunun Önemi4th Ekim 2019

 

Tesbihin en önemli parçalarının arasında püskül ucu gelmektedir. Tesbihdeki püskül ucu tesbihin görünümünü ve kullanımını çok etkilemektedir. Tesbihin püskül ucu ne kadar kaliteli ve düzgün olursa tesbih o kadar kaliteli olmaktadır. Kısacası tesbih püskülü ucu tesbihin kalitesini, kullanımını ve görünümünü doğrudan etkilemektedir.

Tesbihi Oluşturan Parçalar Nelerdir?

Tesbihin 7 adet parçası vardır. Bu parçaların yedisi de birbirinden önemlidir. Ayrıca bu parçaların her birinin ayrı ayrı anlamları bulunmaktadır.

Tesbihde ki parçalar şunlardır:

  1. Tane (Habbe)
  2. Nişane (İşaret- Durak)
  3. İmame
  4. Düğümlük
  5. Tepelik (Hatime
  6. Çivi
  7. Kamçı Püskül

 

Tesbihte bulunan bu yedi parçanın hepsinin farklı özellikleri ve görevleri bulunmaktadır. Yedi parçanın her biri tesbihin oluşması bakımından çok önemlidir.

Tesbih Nedir?

Tesbih; 33 tane veya 99 tane boncuğun ince bir ipe dizilmesiyle meydana çıkan aksesuardır. Tesbih hem İslami değer taşıyan hem de insanlar arasında sembolik bir motifi bulunan aksesuardır.

Tesbihin kullanım alanı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler tesbihi dua etme aracı kullanırken bazı kişilerde araba süsü, aksesuar amacıyla kullanmaktadırlar. Kullanış amaçları kişiden kişiye farklılık gösterseler de tesbih yüzyıllardır kullanılmaktadır. Tesbih yüzyıllardır kullanıldığı gibi tesbih üretimi ve işlemesine yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Tesbih üretimi ve işlemesi ustalık gereken bir sanattır.

Tesbihin her bir parçasının ayrı özellikleri olup her bir parçasının farklı anlamları bulunmaktadır. Tesbih üretimi büyük derecede ustalık istemektedir. Tesbih üretimi sanat ve tecrübe gerektirmektedir.

Tane (Habbe) Nedir?

Habbe tesbihin ana parçalarından bir tanesidir. Habbe yapımı ustalık gerektiren bir iştir. Habbe küresel, yuvarlak ve silindirik şekillerdeki malzemelerden yapılmış ortası delikli boncuklardır. Bu boncukların çapı genellikle 4-10 mm civarında olmaktadır. Küçük taneli olan tesbihlere Zenne- Kadın tesbihi denir.

İmame Nedir?

İmame boncukların dizili olduğu iki ipin ucunun buluştuğu yerdeki parçaya imame denilmektedir. İmamenin zarif gözükmesi amacıyla boncuk uzunluğu 4 ile 6 misli daha uzun yapılmaktadır.

Nişane (İşaretDurak)

Nişane müezzin olarak da adlandırılmaktadır. 99’luk tesbihlerde birinci ve ikinci 33’lük boncuklardan sonra konulmaktadır. 99’luk olan tesbihlerde 2 adet nişane bulunmaktadır.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir