Tesbihler Hayatımıza İlk Ne Zaman Girdi?22nd Ekim 2019

Tesbih uzun yıllardır hayatımızın içerisinde gerek ibadet gerekse aksesuar olarak bulunuyor. İnsan hayatının büyük bir diliminde yer almış ve yer almaya devam ediyor. Geçmişi insanlık tarihi kadar olmasa da hemen hemen onunla aynı uzunlukta diyebiliriz.

Peki tesbih kelimesi ile ilk ne zaman tanıştık?

Hayatımıza nasıl girdi? 

Tesbih bugünkü hali ile var olmadan önce, ilk insanların bir ipe avladıkları hayvanları dizmek için kullandıkları zaman zihinde belirmiştir. Zihinlerde yer eden bu görüntü zamanla bu şekilde ipe dizilerek aksesuar da yapılabileceği fikrini ortaya çıkardı. Sonrasında daha küçük taş ve benzeri olan sert cisimler bir ipe sıralanarak çeşitli aksesuarlar oluşturulup kullanıldı. Zamanla bu aksesuarlara manevi anlamlar yüklenmeye başladı. Şans, kazanç, kötü ruhlardan korunma, pozitif bir ortam sağlamak için çeşitli taşlardan tesbihler yapılıyor ve büyük önem veriliyordu. Tabii ki adı o zamanlar tesbih değildi. Sadece insanların boyunlarına, bileklerine ve yaşadıkları mağaraların duvarlarına astıkları bir koruyucu görevi görüyor ve aksesuar olarak kullanılıyordu. İşte tesbih hayatımıza ilk insanlar ile birlikte bu şekilde girmiş oldu. Sonrasında insanlık geliştikçe modellerde görsel olarak gelişmeye başladı. Daha şık aksesuarlar yapılıp kullanılmaya başlandı.

Biliyoruz ki tesbihin türkler için manevi değeri oldukça yüksek. Bunun sebebi İslamiyetin doğuşundan sonra tesbihin hayatımıza Allah’ın adını zikretmek için kullanılmaya başlanması ile girmesidir. Peki tesbihin ilk din ile ilgili kullanılmaya başlaması nasıl oldu?

 

Verilere göre tesbihin dua sayılması amacı ile kullanılması ilk kez Hindistan’da  görülüyor. Hindistan’da hindu inanışına sahip olan kimseler tesbih yapılan boncukları dini amaçla dualarını sayarak kullanıyorlardı. Daha sonra Hindistan’dan Doğu’ya oradan da Ortadoğu’ya doğru yayılıp kullanılmaya başlanıyor. Bu ilerleme Avrupa’ya kadar yayılıyor. Bu bölgelerde inanışlar farklı olsa da tesbihin kullanılma amacı hep aynı olmuştur. Yayılan bölgelere ait olan tüm inanışlarda tesbih kullanılmış hepsinde de duayı saymak amacı ile kullanılmıştır. Hinduizm, budizm, Hristiyanlık ve müslümanlık’ta aynı amaçla kullanılan tesbih; duaları saymak ve dualar arasında ki bölümleri ayırmak konusunda büyük kolaylık olmuştur. 

 

Gördüğünüz gibi tesbih hayatımıza ilk insanlarla girip günümüze kadar varlığını sürdürmüş, hepimizin kullandığı bir nesne olmuştur. Bir de üzerine kattığı manevi değerleri de sayarsak, tesbih hayatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir. 

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir