Gerçek Erzurum Oltu İle Gürcü Oltusunun Farklı Nedir? Nasıl Anlaşılır?15th Ekim 2019

 

Oltu taşı kullanım alanının genişliği ve kalitesi gibi nedenlerden dolayı birçok alanda kullanımı olan taşlardan bir tanesidir. Bu durum oldu taşı hakkında merak edilen bir takım durumların ve bilgilerin olmasına neden olur. Gerçek olup olmadığını anlamak veya kullanım alanlarını bilmek ayırt etmek konusunda yardımcı olur.

Oltu taşı hem Erzurum sınırları içinde hem de Gürcistan’da çıkarılır. Taş ismi ve yapısı olarak birbirine benzemelerine karşılık aralarında farklılıklar vardır. Bu farklılıklar taş meraklılarını veya oltu taşından bir ürün almak isteyenleri oldukça merak ettiren bir durumdur. Aralarındaki farkları bilmek daha sağlıklı alışveriş yapılmasına olanak tanır.

Nasıl Ayrılır?

Erzurum ve Gürcü oltu taşı kullanım alanları açısından kıyaslandığında son derece aynı gibi görünen taşlardır.

Bundan dolayı da ayrımı için ince detayların olması gerekir. Bunlar:

  • Erzurum taşının daha pahalı olması,
  • Erzurum oltu taşının daha kullanışı ve işlemeye uygun olması şeklinde sıralanabilir. Aralarında fark arayanlar için fiyatın belirleyici olduğunu unutmamak son derece önemlidir.

 

Fiyatın Değişmesi

Gürcistan oltu taşı üretimi veya çıkarılması konusunda maden olarak daha çok imkana sahiptir. Çünkü yer altından çıkarılan bu taş Gürcü sınırlarında daha fazla bulunur. Erzurum ilinde bulunan oltu taşı ise artık daha az imkan olmasından ve tükenme aşamasına gelmek üzere olmasından dolayı daha az çıkarılır. Bunun sonucunda da fiyatı daha pahalı olacaktır. Bunun için aralarında fiyat farkının çok bariz olduğu bilinmelidir. Ayrım için en iyi kriterdir.

Nerelerde Kullanılır?

Oltu taşı hakkında bu kadar ilgili olunmasının nedeni genelde kullanım alanından ve kalitesinden kaynaklanır. Kullanım alanı son derece fazladır. Oltu taşı takılar da dahil olmak üzere sıklıkla tesbihlerde kullanılır. Tesbihlerde tercih edilmesinin nedeni ise sağlam olmasıdır. Kolaylıkla kırılmaması ve şık olması da başka nedenler olarak sayılabilir.

Sağlamlık

Oltu taşlarından yapılan tesbihler genelde sağlam olmalarından dolayı tercih edilir. Ustalar ise Gürcü oltu taşının işlenmesi ve sağlamlığının ustalığa göre değişen oranda daha iyi olduğunu ifade etmekten kaçınmazlar.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir