Osmanlı’nın Son Büyük Zaferi: Kut’ül Amare9th Mart 2018

Osmanlı, o kadar büyük bir Cihan İmparatorluğuydu ki, bunu kazandığı savaşlardan ve dünyanın dört bir yanından bünyesine kattığı topraklardan anlamak mümkün. Ancak çok değil, 150 sene kadar önce Osmanlı artık o ihtişamını kaybetmiş ve yok olmaya doğru hızla ilerledi. Girmiş olduğu psikolojik, ekonomik ve ordu savaşlarında Osmanlı, artık o mutlak gücünü düşmanlarına hissettiremez olmuştu. Taa ki Kut’ül Amare’ye kadar.

Evet Kut’ül Amare, Osmanlı devletinin artık son büyük zaferi idi. Kut’ül Amare savaşı, Irak’ın Kut kentinde İngiliz ordusuna karşı kazanılan muhteşem bir zaferdir. Osmanlı ordusu, ülkenin kaderinin belirlendiği  Çanakkale Savaşı’ndan hemen birkaç ay sonra çok büyük bir zafere daha imza atarak, Kut’ül Amare savaşını kazandı. 29 Nisan 1916’da kazanılan bu savaşta, Britanya ordusu, tarihinin en büyük kayıplarından birini verdi. Nitekim bu savaşta Britanya ordusundan  6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 asker esir düştü. Kut’ül Amare, bu kadar önemli bir zafer olmasına rağmen yıllar içinde unutuldu, unutturuldu!
kutul-amare-1

Sayılarla Kut Kuşatması

7 Aralık 1915 günü başlayan ve 29 Nisan 1916’da sona eren savaş, sayısal bakımdan ise oldukça önem arz ediyor. Kut’ül Amare Savaşı’na Osmanlı güçleri 30 binden fazla askerle katılmış ve bu askerlerin yaklaşık 10 bini ya şehit düşmüş ya da yaralanmıştır. İngilizler ise savaşa aynı Osmanlı ordusu gibi 30 binden fazla askerle katılmıştır. Ancak İngilizler’in zaiyatı Osmanlı ordusundan daha fazlaydı. Nitekim İngilizler, 20 binden fazla ölü, 13.309 asker de esir vermiştir. Esirler arasında Hintli ve Gurka sayısı ise 6.988.

İngilizlerin Teslim Olması

Bu savaşın şüphesiz en dikkat çeken noktası 13.309 İngiliz askerinin Osmanlı ordusuna teslim olması. İngilizlerin teslim olmasında rol oynayan en büyük etkenlerden biri ise açlık. Hatta bazı kaynaklara göre İngilizler, açlık yüzünden atlarını bile yemişler. İngilizlerin başa çıktığı sorun sadece açlık değildi. Açlığın yanında gelen kötü şartlar, İngilizlerin pirelenmesine neden oldu. Bu duruma daha fazla dayanamayan İngiliz askerleri sonunda Osmanlı birliklerine teslim oldu.

kutul-amare-2

(Esir düşen, hasta ve aç Hindistanlı Birleşik Krallık askeri )

Kut’ül Amare Neden Unutuldu, Unutturuldu!

Osmanlı’nın son büyük zaferi olan Kut’ül Amare, İngilizler için bir utanç kaynağı olarak tarihe geçti. Nitekim bir İngiliz tarihçisi olan James Morris, Kut’ül Amare’nin kaybını “Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi” olarak tanımlamıştır.

Kut’ül Amare Türkiye’de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanıyordu. Ancak bazı iddialara göre Türkiye’nin NATO ya üye olmasının ardından İngilizler Türkler’e, bayramın kaldırılması için baskıda bulunmuş. Bu doğru mudur bilinmez ama, Kut’ül Amare zaferinin unutulmasında, İngilizlerin parmağının olduğu su götürmez bir gerçek.

Yüksek ihtimalle, sömürdüğü ülkeler yüzünden lakabı ‘Üzerinde güneş batmayan İmparatorluk’ olan İngilizler, saman altından su yürüterek bu zaferin unutturulması için elinden geleni yapmışlardı. Ancak yüce milletimiz, bu zaferi asla unutmayacak ve bu zaferin daha çok duyurulması için bir o kadar da mücadele edecektir. Bu durumu, eminim önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz.

Halil Paşa’nın Mesajı

Halil Paşa, İngilizlerin teslim olması ve Kut’ül Amare zaferinin ardından 6. orduya bir mesaj yayımladı. Halil Paşa mesajda şöyle dedi:

“Arslanlar! Bütün Osmanlılara şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”

 

925 Ayar Gümüş Kutul-Amâre Yüzüğü

925-ayar-gumus-kutul-amare-yuzugu

Yüzüğü incelemek ve satın almak için tıklayın.

 

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

One Comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir