Osmanlı Padişahlarına Ait 11 Ferman25th Kasım 2015

Osmanlı dönemindeki fermanları hepimiz biliyoruz. Padişahların fermanları emir yerine geçer, idarecilerden halka kadar da herkes bu fermanlar uyardı. Padişahların kendi el yazısı ve tuğrasından olan fermanların orijinal görüntülerini de bu yazımızdan görebilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet’ten II. Abdülhamid’e kadar 10 farklı padişahın 11 fermanını ve bu fermanların içeriklerini yazımızda bulabilirsiniz.

Fatih Sultan Mehmet (Haziran 1475)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 1

Haziran 1475 yılına ve Fatih Sultan Mehmet’e ait olan bu fermanın konusu, Rukiyye Hatun’un Galata civarında satın aldığı çiftliğe, komşusu tarafından yapılan müdahalenin önlenmesine dair.

II. Bayezid (1486)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 2

II. Bayezid’e ait bu fermanda; Hadım Ali Paşa’nın Rumeli Beylerbeyi yapıldığı açıklanıyor.

Yavuz Sultan Selim (Haziran 1512)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 3

Yavuz Sultan Selim’e ait olan bu fermanda; Seyyid Muhammed oğlu Seyyid Ömer’in her türlü örfü ve şer’i vergiden muaf olduğu açıklanıyor.

Kanuni Sultan Süleyman (15 Aralık 1517)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 4

Sultan Süleyman’a ait olan bu fermanda; Draç Kalesi’nde bulunan 174 kişinin bir önceki yıla ait tüm maaşlarının ödenmesini buyuruyor.

IV. Mehmed (Mart 1649)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 5

Düzenlemiş olduğu “av partileri” ile tanınan IV. Mehmed, bu fermanında Mimar Sinan mahallesinde oturan Sekbanbaşı Hamza’nın ölümü üzerine evinin, Bâdıseher Hanım’ın kullanımına verilmesini buyuruyor.

IV. Mehmed (Ekim 1663)

 

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 6

IV. Mehmed, bu fermanında ise annesi Hatice Turhan Sultan’ın yaptırdığı camiye vakfedilmek üzere, Eğriboz Sancağı’ndaki bazı köylerin tımarlarının verilmesini buyuruyor.

II. Süleyman (Nisan 1688)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 7

Sultan II. Süleyman, bu fermanında; Beytüllahim ve Kemame Kilisesi’nin tevabiilerinin Rum Partiği ve ruhbanlarına verilmesini buyuruyor.

III. Ahmed (14 Eylül 1710)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 8

Sultan Ahmed, bu fermanında; kendisinden 100 yıl önce yaptırılan Sultan Ahmed Cami’nin kendi zamanındaki hâtibi Hafız Hasan’ın hâtibliğini onaylıyor.

I. Abdülhamid (4 Ağustos 1780)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 9

Sultan Abdülhamid, bu fermanında; Sicilyateyn Krallığı’nın İstanbul elçiliği tercümanlığına Musa oğlu Yosef’in tayin edilmesini ve her vergiden muaf edilmesini buyuruyor.

II. Mahmud (Temmuz 1830)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 10

II. Mahmud’un bu fermanı ekonomi ile alakalı. Fermanda; İran, Hindistan ve Avrupa tüccarları vekilliğine Edirne’de Tacir Beteklioğlu Artin’in atandığını ve görevlerini buyuruyor.

II. Abdülhamid (8 Mart 1887)

osmanli padisahlarina ait 11 ferman 11

II. Abdülhamid, bu fermanında; istifa eden Rum Patriği Yovakim Efendi’nin yerine, Rahip Deponsiyos’un tayin edildiğini belirtiyor.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir