Dünyanın En Muhteşem 9 Kubbesi20th Kasım 2015

Yapıldıkları yıldan bu yana asırlar geçti ama bu kubbelerin hepsi hâlâ ayakta. Her biri muhteşem bir mimariye sahip kubbeler içinde Türkiye’den de 2 eser yer alıyor. İşte dünyanın farklı yerlerinden en muhteşem 9 kubbe;

Pantheon, Roma (130)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 1

Kubbe Çapı: 43,2 m

İmparatorluk gücünün simgesi olarak yaklaşık 10 yılda yapılmıştır. Döneminin de en büyük kubbesiydi. Kubbenin çatısında bulunan kasetler, ağrılığı hafifletmeye yarıyordu. Pantheon, tarih boyunca insanların ilgisini görmüş ve hep kullanılmıştır. 7. yüzyıldan beri de kilise olarak kullanılmaktadır. Roma’nın en eski beton kubbeli binası olan bu yapının tepesinde daire şeklinde bir boşluk vardır. İlk zamanlarda içinde Pagan tanrı heykelleri yer alırken, kilise tarafından bu heykeller yok edilmiş, Katolik kilisesi haline getirilmiştir.

Ayasofya, İstanbul (537)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 2

Kubbe Çapı: 32 m

Önce Bizans kilisesi, sonra cami, şimdi de müze olarak kullanılmaktadır. Yapımı 5 yıl 10 ay sürmüştür. Kubbe, bir sıra pencere üzerinde yükselmektedir. Dışarıdan güneş vurduğunda cennetin kubbesi gibi havada asılıymış izlenimi veriyor. İş yüzeylerde tuğla üzerine mermer, kırmızı ve mor porfirler ve altın kaplama mozaikler vardır. Bu şekilde geniş payelerin daha ışıklı ve kamufle olması sağlanmaktadır. Ayasofya, Bizans mimarisinin başyapıtıdır. Pagan, Ortodoks, Katolik ve İslam etkilerinin sentez olduğu bir yapı olarak bilinir.

Santa Maria del Fiore, Floransa (1471)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 3

Kubbe Çapı: 54,8 m

Bu yapı; ustalar tarafından değil, mimarlar tarafından inşa edilen yapılar devrini başlatmıştır. Mimarı Brunelleschi’dir. Ona övgü olarak da katedralin kriptasına gömülmüştür. Genel olarak geç gotik üslup özelliklerine göre tasarlamıştır. Renkli mermer cephe kaplamalarının yanı sıra, iç mekan yalın ve sadedir. Yapının planı Latin haçı şeklindedir. Haçın kollarının kesiştiği noktada kubbe bulunur. Yapımı yaklaşık olarak 175 yıl sürmüştür.

Selimiye Camii, Edirne (1575)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 4

 

Kubbe Çapı: 31,25 cm

Edirne’de bulunan Selimiye Camii, II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan, bu cami için “Ustalık eserim” ifadesini kullanmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. Caminin yapımına 1568 yılında başlanmıştır. Caminin açılış tarihi 1574 olarak planlansa da, II. Selim’in ölümünün ardından, 1575’te açılmıştır. Selimiye Camii, bir tepe üzerinde bulunur ve daha önce hiçbir cami ve mimaride görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Diğer kubbeli eserlerin aksine kubbesi 43,25 yükseliğinde, 31,25 metre çapında tek bir lebi ile örtülmüştür. Kubbe, 8 sütuna dayanan kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, fil ayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır. Mimar Sinan, bu şekilde mekanın kolayca bulunulmasını sağlamıştır. Kubbe, aynı zamanda caminin dış görünüşünün ana hatlarını belirler.

San Pietro Bazilikası, Vatikan (1626)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 5

Kubbe Çapı: 49,9 m

Sanatçı Michelangelo, Floransa katedralinin kubbesinden esinlenerek bu dilimli kubbeyi tasarladı. Yüksekliği 133 metre olan San Pietro Bazilikası, 120 yılda tamamlandı. Hristiyanlığın en büyük kiliselerinden biridir.

Tac Mahal, Agra (1648)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 6

Kubbe Çapı: 28,3 m

Babür imparatoru Şah Cihan ve en sevdiği eşinin mezarını taçlandıran bu harika kubbenin Pers etkili soğan biçimli bir yapısı var. Daha küçük olan iç kubbe ise bir oda halindedir. Yapımı 16 yılda tamamlanmıştır. Mimarı ise İsmail Efendi’dir.

Gol Gumbaz, Bijapur (1656)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 7

Kubbe Çapı: 43,8 m

Türbe, Sultan Muhammet Adil Şah’a aittir. Temeli küp şeklindedir yarım daire bir yapıya sahiptir. 30 yılda tamamlanmıştır.

St. Paul Katedrali, Londra (1710)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 8

Kubbe Çapı: 32,9 m

Mimar Sir Christopher Wren tarafından tasarlanan kubbe, 35 yılda tamamlanmıştır. İngiltere Kraliyet Ailesi, törenlerini ve işlemlerini Westminster Abbey’de düzenlese de bazı törenlerini burada düzenlemiştir.

Amerikan Kongre Binası, Washington (1868)

dunyanin en muhtesem 9 kubbesi 9

Kubbe Çapı: 32,9 m

Kubbe, George Washington’un ulusun yasama organını barındırması için seçtiği neo-klasik binanın önünü kapatıyor. İç savaş dönemi boyunca inşası devam eden yapının yapımı 75 yıl sürmüştür.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir