Gümüşte ayar nasıl ölçülür? 925 ayar ne demektir?17th Ekim 2019
Gümüş, farklı tekniklerle cevherden ayrıştırılır. Bilinen en eski tekniklerden birisi kurşun ile birlikte karıştırma yöntemidir. Bu teknik yardımı ile gümüş cevherleri kurşun ile bir ocakta eritilir. Bu işlemin arından gümüş ve kurşunu ayrıştırma işine geçilir. Öteki yöntem ise amalgam yöntemidir. Çamur haline dönüştürülen gümüş cevherleri, tuz ve cıva ile birlikte karıştırıldıktan sonra element olarak gümüş ortaya çıkar.
Gümüş Ayarı Nedir?
Gümüş ayarı binlik sistemde tanımlanmaktadır ve uluslararası ayar ölçüsündedir. En saf olan gümüşün değeri 1000’dir. Ticari gümüş ise 999 saflık derecesindedir. En yaygın olarak 925 ayar gümüş kullanılır. Mücevher ve takı yapımında en iyi derecedir.
Mücevher yapımında genel olarak kullanılan ayar 925’dir. Bu ayar %92,5 gümüş %7,5 olarak bakırdan oluşur. Evde kullanılan çatal kaşık takımlarında bulunan değer %90 gümüş ile %10 bakırdan oluşur.
Gümüşte Ayar Nasıl Ölçülür?
Gümüş ayar ölçüsü uluslararası ölçüde oluşturulur. Gümüş yapı itibari ile yumuşaktır ve diğer metaller ile alaşım şeklinde kullanılır. Gümüşün kolay işlenmesi bakımından her zaman bakır kullanılır. 800 ayar gümüşte %80 gümüş ve %20 bakır bulunur. Bakır ile birlikte oluşturulan alaşımlarda %50 veya fazla gümüş bulunduğunda bakır oranı %50’yi geçmedi vakit rengi beyaz olur.
Yemek takımı ve ev eşyalarında 900 ayar gümüş kullanılmaktadır. Bu gümüş yapımında %90 gümüş ve %10 bakırdan oluşur. Gümüş ayarı burada en az 750 olmaktadır. Gümüş ayarı böyle ölçülmektedir.
925 Ayar Ne Demektir?
Mücevher ve takı yapımında kullanılan gümüş ayarı 925’dir.Bu ayarın adı “Sterling Silver” olarak adlandırılır ve içeriği % 92,5 gümüş ile birlikte % 7,5 bakır oranıyla oluşmaktadır. Bazı farklı Avrupa ülkelerinde mücevher yapımında için en uygun görülen gümüş ayarı 950 ve 800 arasında olan değerlerdir.
Gümüşün Özellikleri Neler?
Gümüşün özelliklerinden bazıları şunlardır;
- Kolay dövülebilen ve ışığı çok iyi yansıtan bir metaldir.
- 1 gram gümüş ile 2 kilometre ’den fazla uzunlukta ince tel çekilebilmektedir.
- Elektrik sistemi içerisinde altıgen ve küp olarak kristallenmektedir.
Ayrıca gümüş korozyona karşı oldukça güçlü ve dayanıklı bir maddedir.
Leave a Reply