Damla Kehribar Nedir? Nerelerde Çıkarılır?7th Ekim 2019
Kehribarlar, deniz kıyılarından, akarsulardan, bataklık ve alüvyonlar arasından toplanmışlardır. Bu değerli taş yeryüzünden silinen onlarca farklı ağaç türünün bir armağanı gibidir.
Kehribar Nedir?
- Kehribarın tanımı kehribarın özellikleriyle daha net ifade edilebilir.
- Kehribar, bir mücevher değildir. Ancak; değerli bir taş türüdür.
- Kırk milyon yıl önce ölen bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş bir reçinesidir.
- Kehribarlar, tarih öncesi böcekleri içinde saklamıştır.
- Kehribar taşı 150 dereceye kadar ısıtılırsa taş yumuşar. Bunun yanı sıra; ısıtılan kehribarın rengi değişir ve kızıllaşır. Almanlar, kehribar taşının bu özelliğini keşfetmişlerdir. Bu özelliğinden dolayı da bu taşı, ” yanan taş ” olarak adlandırmışlardır.
- Milyonlarca yıl önce oluşmuş kehribar, özellikleriyle de dikkat çekmektedir.
Kehribar Nereden Çıkarılır?
Kehribar, İskandinav bölgesi ve Polonya’dan çıkarılmaktadır. Hatta Polonya, kehribar ülkesi olarak da kabul görmektedir. Bunların yanı sıra; Rusya, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerden de kehribar çıkarılmaktadır.
Kehribar Rengi
Kehribar renk açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Kehribar, 256 farklı renk tonuna sahiptir. Kehribarın renk çarkına bakıldığında renk çarkı, turuncu ile altın rengi arasında yer almaktadır. Sarı kahverengi, kırmızı ve turuncu karışımı gibidir. Örneğin; arabalarda bulunan dönüş sinyal rengi bir kehribar rengidir.
Gerçek Kehribar
Her şeyde olduğu gibi kehribarda da sahteler mevcuttur. Bu noktada; gerçek kehribar ve sahte kehribarın birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Gerçek ve sahte ayrımının yapılabilmesi için birçok test yapılabilir. Evde kolay yöntemler uygulanarak gerçek kehribar ayırt edilebilir. Bu ayrımda en kesin ve net yöntem kimyasal test yapmaktır. Kimyasal testler sonucu gerçek ve sahte kolaylıkla ayırt edilebilir. Kimyasal testlerin yanılma payı yoktur.
Aseton Testi; küçük bir pamuk parçasına bir iki damla aseton damlatılır. Bu pamuk kehribarın üzerine bırakılır. Aseton buharlaştıkça gerçek bir kehribarda hiçbir etki gözlenmez. Sahte kehribar ise üzeri yapışkan bir hal alır.
Tuzlu su yöntemi de bir test metodudur. Bir miktar tuzun içine biraz su ilave edilir. İyice karıştırılır. Kehribar bu karışımın içine atılır. Eğer kehribar suyun üzerinde kalırsa bu gerçek bir kehribardır. Eğer kehribar sahteyse suyun içine batar.
Leave a Reply