Kazaz Nedir? Nasıl Örülür?2nd Ekim 2019
Kazaz, Arapçadan dilimize girmiş bir kelimedir ve Arapçada kazzaz diye yazılır. Kazaz ip ustası anlamına gelmekte ve ham ipeği işleyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda kazaz için işlenmiş ipeği satan kişi de denilebilmektedir. Kazzaziye sanatıyla uğraşan kişiye de kazaz adı verilmiştir. Bu sanat ülkemizde daha çok altın ve gümüş tellerle de ifa edilmekte ve ortaya hoş görüntüler çıkmaktadır. Trabzon’da üretilen takılarda kullanılan bu örgü biçimi dünya ülkelerinin dahi ilgisini çekmektedir.
Kazaziye’nin Tarihçesi
Kazaziye, Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar geriye gidilen bir tarihe sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman kazaziye sanatıyla uğraşmış ve eserleri bulunan bir padişahtır. Kazaziye sanatı şimdilerde yalnızca Trabzon altın ve gümüş işlemeciliğinde kullanılır.
Kazaziye Çalışması Hangi Ürünlerde Kullanılır?
Kazaziye çalışması altın ve gümüş tellerin işlenmesiyle ortaya çıkan bir görüntüdür.
Kazaziye çalışmasıyla;
- Bilezik
- Yüzük
- Küpe
- Gerdanlık
- Kolye
- Bileklik
- Kelepçe
- Tesbih başlığı tasarlanmaktadır.
Ürünler, ustasının elinden çıktıktan sonra bir sanat eseri görünümü taşır.
Kazaziye Sanatının Takı Tasarımcılığıyla Farkı Var mı?
Kazaziye sanatında kullanılan altın ya da gümüş ile takı tasarımında kullanılan altın ya da gümüş arasında farklılık bulunur. Kazaziye ürününde kullanılan hammadde, ince bir tele benzer. Bu ürün ibrişim denilen bir çıkrıkla daha da inceltilir. Bu incelik mikron ölçüsüyle ifade edilir.
Örgü Nasıl Yapılır?
Kazaziye örgüsü narin bir örgüdür. Bu örgü 1000 ayar gümüş ya da 24 ayar altınla Trabzon’da yapılır. Hemen hemen saç teli inceliğinde olan teller, top, sürgü, naylon, metal gibi materyallerin üzerine farklı bir teknik uygulanarak sarılır. Kazaz, uygulama şeklini belirli bir motife göre kendisi belirler. Bir araç üzerine Kazaziyeyi hazırladığında aracın içerisinden örgüyü çıkararak, görünümünü kullanımına uygun hale getirir. Oldukça ince bir iştir ve bu işte, iğne, tığ ve mil gibi materyaller kullanılır. Eğer örgü haldeki Kazaziye top üzerine yapıldıysa top örgü içinde kalır. Top üzerine yapılan örgüler tespih başlığında kullanılırken, diğer Kazaziye örgüleri kolye, küpe gibi takılarda kullanılır.
Leave a Reply