Kuka ve Kuka Tesbihin Osmanlı’daki Yeri10th Ocak 2019
Kuka tesbihleri her tesbih kullanan mutlaka duymuştur. Ancak kuka tesbihlerden bahsetmeden önce kuka hakkında size birkaç bilgi verelim.
Kuka nedir?
Kuka, genel olarak bilinenin aksine ağaç değil, tropikal bir ağacın meyvesidir. Dışarıdan bakıldığında tıpkı Hindistan cevizine benzeyen bu meyvenin yapısı oldukça serttir. Meyvenin içerisinde bulunan ana kısmı temizlenir, kalan yerlerinden de tesbih yapılır. İşlemeye uygun ve sert yapısı sayesinde tesbih yapımında kullanılır.
Kukanın meyvesini veren ağaç genellikle Endonezya, Brezilya ve Hindistan’da yetişir.
Osmanlı’da Kuka Tesbih
Kukanın işleme uygun ve sert yapısı olduğundan bahsetmiştik. Bunun dışındaki en önemli özelliklerinden biri el değdikçe koyulaşmasıdır. Kaygan ve pürüzsüz bir yapısı vardır. Hafif olması da tercih edilmesinin bir diğer sebebidir.
Sağlık açısından antibakteriyel özelliği vardır. Bu nedenle uzun yıllar kullanılma sebebi olmuştur. Osmanlı döneminde de yaygın olarak kullanılmıştır. Tesbihin öneminin büyük olduğu Osmanlı’da, her meslek grubunun kendine has tesbihi vardı. Doktorlar da kuka tesbihi tercih ederdi. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri bulunan kuka, bu dönemde mikrop kırıcı olarak kullanılırdı. Öyle ki; elinde kuka tesbih bulunmayan doktorlar, hijyenik olmadığı düşüncesiyle saraya bile alınmazdı.
Kuka tesbihin kararması için ise elle temas şarttır. Tesbihi sık sık kullandığınız takdirde renginin değiştiğini yani koyulaştığını göreceksiniz. Ne kadar çok çekerseniz o kadar çabuk kararacaktır.
Kukanın yaygın kullanılmasını sağlayan bir diğer özelliği de rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğinin bulunmasıdır. Kuka tesbih, tüm bu özelliklerinden dolayı iyi bir hediye alternatifidir.
Leave a Reply