Osmanlı Padişahlarına Ait 11 Ferman25th Kasım 2015
Osmanlı dönemindeki fermanları hepimiz biliyoruz. Padişahların fermanları emir yerine geçer, idarecilerden halka kadar da herkes bu fermanlar uyardı. Padişahların kendi el yazısı ve tuğrasından olan fermanların orijinal görüntülerini de bu yazımızdan görebilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet’ten II. Abdülhamid’e kadar 10 farklı padişahın 11 fermanını ve bu fermanların içeriklerini yazımızda bulabilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmet (Haziran 1475)
Haziran 1475 yılına ve Fatih Sultan Mehmet’e ait olan bu fermanın konusu, Rukiyye Hatun’un Galata civarında satın aldığı çiftliğe, komşusu tarafından yapılan müdahalenin önlenmesine dair.
II. Bayezid (1486)
II. Bayezid’e ait bu fermanda; Hadım Ali Paşa’nın Rumeli Beylerbeyi yapıldığı açıklanıyor.
Yavuz Sultan Selim (Haziran 1512)
Yavuz Sultan Selim’e ait olan bu fermanda; Seyyid Muhammed oğlu Seyyid Ömer’in her türlü örfü ve şer’i vergiden muaf olduğu açıklanıyor.
Kanuni Sultan Süleyman (15 Aralık 1517)
Sultan Süleyman’a ait olan bu fermanda; Draç Kalesi’nde bulunan 174 kişinin bir önceki yıla ait tüm maaşlarının ödenmesini buyuruyor.
IV. Mehmed (Mart 1649)
Düzenlemiş olduğu “av partileri” ile tanınan IV. Mehmed, bu fermanında Mimar Sinan mahallesinde oturan Sekbanbaşı Hamza’nın ölümü üzerine evinin, Bâdıseher Hanım’ın kullanımına verilmesini buyuruyor.
IV. Mehmed (Ekim 1663)
IV. Mehmed, bu fermanında ise annesi Hatice Turhan Sultan’ın yaptırdığı camiye vakfedilmek üzere, Eğriboz Sancağı’ndaki bazı köylerin tımarlarının verilmesini buyuruyor.
II. Süleyman (Nisan 1688)
Sultan II. Süleyman, bu fermanında; Beytüllahim ve Kemame Kilisesi’nin tevabiilerinin Rum Partiği ve ruhbanlarına verilmesini buyuruyor.
III. Ahmed (14 Eylül 1710)
Sultan Ahmed, bu fermanında; kendisinden 100 yıl önce yaptırılan Sultan Ahmed Cami’nin kendi zamanındaki hâtibi Hafız Hasan’ın hâtibliğini onaylıyor.
I. Abdülhamid (4 Ağustos 1780)
Sultan Abdülhamid, bu fermanında; Sicilyateyn Krallığı’nın İstanbul elçiliği tercümanlığına Musa oğlu Yosef’in tayin edilmesini ve her vergiden muaf edilmesini buyuruyor.
II. Mahmud (Temmuz 1830)
II. Mahmud’un bu fermanı ekonomi ile alakalı. Fermanda; İran, Hindistan ve Avrupa tüccarları vekilliğine Edirne’de Tacir Beteklioğlu Artin’in atandığını ve görevlerini buyuruyor.
II. Abdülhamid (8 Mart 1887)
II. Abdülhamid, bu fermanında; istifa eden Rum Patriği Yovakim Efendi’nin yerine, Rahip Deponsiyos’un tayin edildiğini belirtiyor.
Leave a Reply