Türkiye’nin En Güzel Camileri ve Mimarları4th Eylül 2015
Tarihi özellikleri ve güzellikleri ile milyonları kendine hayran bırakan camilerimizin kimin zamanında hangi mimara yaptırıldığını hiç merak ettiniz mi? Türkiye’nin dört bir yanında bulunan bu güzel mimariler, ülkemizin de bu denli değerli olmasında büyük rol oynuyor. Listemizde yer alan 24 caminin kaç tanesine gittiniz bilmiyoruz ama zamanınız varken mutlaka hepsini ziyaret etmenizi öneririz.
İşte çoğu buram buram tarih kokan Türkiye’nin en güzel camileri ve onların mimarları;
1) Ortaköy Camii
Konumu itibari ile İstanbul’un en güzel camilerinden biri olan Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecid tarafından mimar Nigoğos Balyan‘a yaptırılmıştır.
Başlangıç: 1853
Bitiş: 1854
2) Eminönü Yeni Cami
Valide Sultan Camii olarak da bilinir. III.Murat’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle temeli atılan Yeni Camii, IV.Mehmet’in annesi Turhan Hatice Sultan’ın büyük çabaları ile ibadete açılmıştır. Mimarları; Mimar Mustafa Ağa, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa ve Mimar Davud Ağa‘dır.
Başlangıç: 1597
Bitiş: 1665
3) Selimiye Camii
Sultan II.Selim’in Kıbrıs’ı fethettikten sonra Mimar Sinan‘a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan, Selimiye Cami için “Ustalık eserim” demiştir.
Başlangıç: 1568
Bitiş: 1574
4) Kümbet Camii
Kars’ta yer alan bu yapı, Doğu’nun kilisesi olarak da bilinir. 10. YY’da Kars ve çevresinde hüküm süren Bagratlı Krallığı döneminde Ermeni-Gürcü kilisesi olarak inşa edilmiştir ve yapımı 5 yıl sürmüştür. Tam tarihi bilinmemektedir.
5) İzmir Hisar Camii
İzmir’de, Kemeraltı-Hisarönü meydanının ortasında bulunur. Kesin olmamakla birlikte Aydınoğulları’ndan Özdemiroğlu Yakup Bey tarafından yaptırıldığı söylenir.
Başlangıç: Bilinmiyor
Bitiş: 1598
6) Kahramanmaraş Abdulhamit Han Cami
Sultan II. Abdülhamit Han adına yaptırılmıştır. Türkiye’nin en büyük 3. camisidir. Kapasitesi 20 bindir.
7) Sultan Ahmet Cami
Sultan I.Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa‘ya yaptırılmıştır. Mavi Camii olarak da adlandırılır. Ayasofya’nın 1934 yılında müzeye dönüştürülmesinden sonra İstanbul’un ana camisi konumuna gelmiştir.
Başlangıç: 1609
Bitiş: 1616
8) Konya Alaaddin Camii
Konya’nın Karatay ilçesinde, Alâeddin Tepesi’nde yer alır. Sultan Alâeddin Keykubat tarafından Mehmet bin Havlan‘a yaptırılmıştır.
Başlangıç: Bilinmiyor
Bitiş: 1220
9) Konak Yalı Camii
İzmir Konak Meydanı’nda yer alır. İzmir Ayanı Katipzade Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım yaptırmıştır. İngiliz Ayşe Camii olarak da adlandırılır.
Başlangıç: 1755
Bitiş: 1774
10) Erzurum Ulu Camii
Atabey Camii olarak da adlandırılır. Saltuklu emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından Melik Nasirüddin‘e yaptırılmıştır.
Başlangıç: 1176
Bitiş: 1179
11) Nuruosmaniye Camii
I.Mahmud’un ölümünden sonra, Mustafa Ağa ve Simon Kalfa tarafından yapılmıştır. Kapalıçarşı’nın girişinde bulunmaktadır.
Başlangıç: 1748
Bitiş: 1755
12) Adana Ulu Camii
Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509’da başlanan Ulu Camii, Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanmıştır.
Başlangıç: 1509
Bitiş: 1541
13) Ayasofya
Doğu Roma imparatoru Iustinianos tarafından Miletli İsidoros ve Trallesli Anthemius‘a yaptırılmıştır. 916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu’nun prestiji ve Hristiyan dünyasının merkezi olmuştur. 481 yıl boyunca da Osmanlı Devleti’nin ve İslam dünyasının “Büyük Camisi” olarak adlandırılmıştır.
Başlangıç: 532
Bitiş: 537
14) Bursa Yeşil Camii
Çelebi Sultan Mehmet tarafından Hacı İvaz Paşa‘ya yaptırılmıştır. Bursa’nın Yeşil semtinde bulunmaktadır.
Başlangıç: 1413
Bitiş: 1424
15) Süleymaniye Camii
İstanbul’un yedi tepesinden şehre en hakim noktada bulunan Süleymaniye Camii, İstanbul’un en güzel camilerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılmıştır.
Başlangıç: 1550
Bitiş: 1557
16) Selçuk İsa Bey Camii
Aydınoğlu Beyliği’nin merkezi olan Selçuk’ta İsa Bey tarafından Ali El Dımeşki‘ye yaptırılmıştır.
Başlangıç: Bilinmiyor
Bitiş: 1375
17) Rüstem Paşa Camii
İstanbul’daki bu camii, Sadrazam Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılmıştır.
Başlangıç: 1561
Bitiş: 1563
18) Bayezid Camii
Sultan II.Bayezid tarafından Yakup Şah‘a yaptırılmıştır. Beyazıt Camii ve Beyazıd Camii olarak da bilinir. Caminin içindeki müzede Hz. Muhammed (S.A.V.)’in kabir toprağı, saçı şerifi, kabe örtüsü gibi gibi kutsal eşyalar bulunmaktadır.
Başlangıç: 1501
Bitiş: 1506
19) Sivas Divriği Ulu Camii
Mengücekoğulları hükümdarlarından Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından 1228 yılında yaptırılmıştır. Ayrıca bu cami, UNESCO’nun ülkemizde Dünya Kültür Mirasına kattığı ilk eseridir.
20) Fatih Camii
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan bu camii, Fatih Sultan Mehmed tarafından Atik Sinan ve Mehmed Tahir Ağa‘ya yaptırılmıştır. 29 Ocak 1932’de ilk Türkçe ezen Fatih Camii’nde okunmuştur.
Başlangıç: 1463
Bitiş: 1470
21) Dolmabahçe Camii
Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından inşaatına başlanmıştır. Ölümü üzerine Abdülmecit, camiyi Mimar Garabet Balyan‘a tamamlatmıştır.
Başlangıç: 1852
Bitiş: 1855
22) Diyarbakır Ulu Camii
Anadolu’nun en eski camisidir. 639 yılında Anadolu’ya hakim olan Araplar tarafından yapıldığı bilinmektedir. 1091 yılında da Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah‘ın emri ile tadilata girmiştir.
23) Eyüp Sultan Camii
İslam dünyasının en kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilen Eyüp Camii, 1458 yılında yapılmış olmasına rağmen birkaç defa tadilata uğramıştır. Son hali ise Sultan II.mahmud tarafından tamir ettirilmiştir.
24) Yörgüç Paşa Camii
Sultan II.Murad’ın veziri Atabey Abdullah Oğlu Yörgüç Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesin yapılış tarihi bilinmemektedir.
Bilgilerin bir kısmı Wikipedia‘dan alınmıştır. Daha detaylı bilgi için inceleyebilirsiniz.
Leave a Reply