Kehribar Kolyeler25th Mayıs 2020

 

Kehribar aslında bir taş değildir. Daha çok şekilsiz, fosilleşmiş ağaç özüdür. On milyonlarca yıl önce ağaçlarda bulunan fosilleşmiş reçineden gelmektedir. Normalde altın sarısı ile turuncu arasında bir renge sahiptir. Kehribar kişisel süsleme için kullanılan ilk malzemelerden biri olmuştur. Sertlik puanı iki buçuk olsa da yumuşaklığı oyulmasını nispeten kolaylaştırmıştır.

Kehribarın Tarihteki Yolculuğu

Taş Devri’nden itibaren kehribarın izine rastlanmaktadır. Eski Yunanlılar döneminden önce ve bu dönemde, kehribar muska ve tılsım olarak kullanılmıştır. Çoğunlukla dini nesneler için kullanılmasının yanında doğa üstü güçler barındırdığına inanılmaktaydı. Pek çok insan öbür dünyada kendilerini koruması için kehribar nesneleriyle gömüldü veya yakınlarının korunması için onları kehribar ile gömdü.

Neolitik zamanlarda süs malzemesi olarak kullanılmıştır. O dönemlerde kehribar Baltık kıyılarından Alpler’e kadar taşınmıştır. O günler için aradaki mesafenin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda kehribarın önemi anlaşılmaktadır. Kehribar ovalandığında elektrik yükü ürettiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden Yunanca adı elektron kelimesinden türetilmiştir. Antik Yunanlıların güneş tanrısı Apollon için kehribarın kutsal olduğu ve bir zamanlar güneş ışığı olarak bulunduğu düşünülmekteydi.

Kehribar Kolyeler

Yetişkinler ve çocuklar yüzyıllardır kehribar kolyeleri üzerlerinde taşımışlardır. Kehribar kolyeler, insanlar tarafından yaklaşık 35.000 yıldır kullanılmaktadır ve ilk kez Baltık Denizlerini çevreleyen kıyılarda görülmüşlerdir. Kehribar kolyeler Avrupa’nın diğer bölgelerine buradan taşınmıştır. Avrupa’da kehribar kolyeler özellikle ağrıyı hafifletme ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacı ile kullanıldı. Yıllarca kehribar boncuklar bir ip üzerine dizilerek diş çıkartan çocuklar tarafından giyildi. Çünkü bu boncukların diş çıkarma süreciyle ilgili ağrıyı azalttığına inanılmaktaydı.

Tıbbın babası olan Hipokrat bile Baltık kehribarının takıldığı takdirde iyileştirici güçlere sahip olduğuna inandığı söylenmektedir. Önceki nesiller kehribarın tedavi edici özellikleri olduğunu savunsa da günümüzde bilim adamları bunun doğruluğunu kanıtlamıştır. Kehribar kolyelerin iyileştirici özelliği dışında değerli bir taş olarak görülmesi nedeniyle olsun, güzel ve eşsiz renklere sahip olması nedeniyle olsun her türlü süslemede kullanılmıştır.

Bunun en güzel örnekleri kendini süsleme için kullanılan kehribar kolyeler, küpeler ve çeşitli kehribar mücevherlerdir. Bir başka örnekleri ise saray duvarlarında süsleme olarak kullanılmalarıdır.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir