Kadın Kolye Modelleri4th Mayıs 2020

 

Mezopotamya’ya silindir mühürler genellikle gerilerek takılmış ve mücevher olarak kullanılmıştır. Buna karşın Antik Babil’de kolyeler lapis lazuli, akik ve altın kullanılarak yapılmıştır. Sümerler de Babil insanları gibi altın, lapis lazuli’yi kolye yapımından boncuk yapımına kadar kullanmışlardır. Bu değerli taşların yanında Sümerler ayrıca gümüş ve karnelian kullanarak da kolyeler yapmışlardır.

Eski Mısır’a bakıldığında ise farklı birkaç kolye türü olduğu görülmektedir. Üst sosyal sınıfa mensup Eski Mısır insanları dini, kutlama ve mezarlık amaçlı pek çok kolye takmışlardır. Bu kolyelerin yapımında da organik, yarı kıymetli veya kıymetli malzemeler kullanmaya özen göstermişlerdir. Bazı kolyeleri cam, seramik ve içi boş boncuklarla süslenmişlerdir. Çeşitli değerli ve yarı değerli malzemelerden üretilen boncukları da kolyeler oluşturmak için birbirlerine bağlamışlardır.

Altına şekil vererek güzel buldukları bitkilerin, uğurlu hayvanların ve böceklerin görünümlerine sokmuşlardır. Bu altını da takılarında özellikle de kolyelerinde kullanmışlardır Eski Mısırlılar. Antik zamanlarda Girit’te kolyeler tüm sosyal sınıflar tarafından kullanılmıştır. Bu dönemde köylüler keten ipliğin üzerine taşlar, akik boncuklar, inci ve kaya kristali takmışlardır.

Kolyenin Yakın Tarihi

Chanel kostüm takıları ve cam boncuk ipleri 1910-1970 yıllarında yaygınlık göstermiştir. 1960 yıllarında kostüm takıları çoğu kişi tarafından takıldı. Bunun sonucunda mevsimsel ve sürekli olarak değişiklik gösteren kolyeler ile sonuçlandı. Bu dönemde yaygın olan takılar tamamen geometrik veya organik olarak şekillendirilmiş gümüş kolyeleri içermekteydi. Fransız İmparatorluğu zamanından esinlenilen değişik kolyeler de bulunmaktaydı.

Kadın Kolye Modellerinin Sınıflandırılması

Kadın kolye modelleri uzunluklarına göre kategorilere ayrılmıştır. Kadın kolye modelleri altı ana alt başlık içermektedir. Gerdanlık, Prenses Kolye, Matine Kolye, Opera Kolye, Halat Kolye ve Kement Kolye kadın kolye modelleri için belirlenen kategorilerdir.
Gerdanlık: 35 santimetre ile 41 santimetre arasında değişmektedir ve boyun çevresine oturmaktadır.
Prenses Kolye: 45 santimetre ile 50 santimetre arasındaki uzunluklarda değişiklik göstermektedir. Bir gerdanlıktan daha uzun ancak bir matineden daha kısadır.
Matine Kolye: 56 santimetre ile 58 santimetre uzunluğu arasında değişmektedir.
Opera Kolye: 75 santimetre ile 90 santimetre uzunlukları arasında değişmektedir. Doğrudan göğüs kemiğine oturmaktadır.
Halat Kolye: Opera kolye uzunluğundan uzun herhangi bir kolyedir.
Kement Kolye: Çoğu zaman boyun etrafına birden fazla kez dolanabilen bir kolyeyi ifade etmektedir. Kolyenin iki ucu çeşitli şekillerde çaprazlanabilmektedir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir