Kanvas Tablo Nedir? Nasıl Yapılır2nd Mart 2020

 

Kanvas kelimesinin kökeni İngilizceden gelir. “Canvas” kelimesi, Türkçeye okunuşu olan “Kanvas” olarak yerleşmiştir. Ancak sanat terimleri içinde, Fransızcadan gelmiş olan tuval (toile) kelimesi daha çok kullanılır. Genelde ifade olarak, tuval üzerine yağlıboya ya da tuval üzerine suluboya ifadeleri sanat tanımlarında daha fazla yer alır.

Kanvas Tablo tanımı ise daha çok, gelişen yenidünyada, dijital baskı sektöründe yer almaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile sadece kağıt üzerine yapılabileceği düşünülen poster, ilan vb. ürünler, farklı materyaller ile de çalışma imkanın oluşmasını sağladı. Tuval bezi olarak kullanılan ürünler de bu gelişmeye paralel olarak basım amaçlı kullanılmaktadır. Kanvas tablo, farklı görünüş ve kullanım alanlarıyla kağıt ürünlerine oranla daha fazla bir ilgi kazandı.

Doksanlı yılların sonundan kullanım alanlarında gelişme sağlayan Kanvas tablo uygulamaları klasik poster ifadesinin dışına çıkarak farklı bir boyut kazanmıştır. Dekorasyonda her alanda kullanılabilme imkanı yeni moda akımlarının oluşmasına neden olmuştur. Örneğin, bazen bir saat olarak ya da fotoğrafların duvarlarda parçalı olarak kullanılması ile dekorasyonda yeni alanların açılmasına da öncü olmuştur.

Kanvas Tablo Nasıl Hazırlanır?

Dijital ortamda hazırlanmış, mükemmel çözünürlüğü olan bir görsel, kanvas üzerine uygulamanın kusursuz olması için ilk koşuldur. Bunun yanında elbette ki iyi bir ekipman ile teknolojik olarak yeterli bir alt yapıya ihtiyaç vardır. Bu konuda nitelikli fotoğraf sanatçıları ile işbirliği iyi sonuçlar çıkmasına imkan sağlar.

Başlangıç olarak görsel seçimi ve dizaynı yapılır. Daha sonra dijital ortamda talep edilen boyutlara uygun çözünürlük ayarları yapılarak baskıya hazır hale getirilir. Baskıya hazırlanmış görsel rulo halde hazırlanmış tuval bezinin bulunduğu yazıcılara gönderilir. Baskı yapılacak bezin özellikleri de göz önüne alınır. Pamuklu kanvas bezi ile sentetik bez arasında baskı farkları olacaktır. Boyanın dağılımını etkileyen unsurlara sebep olacağı için sentetik ürünler çok tercih edilmez.

Baskı kalitesini etkileyen bir diğer unsur da kullanılan boya ve kartuşlardır. Piyasada satılan orijinal kartuşlardan, dolum kartuşlara kadar farklı seçenekler mevcuttur. Kaliteli ve doğru boya, bir kanvas tablo için, ışık geçirgenliğini ve uzun ömürlü olması bakımından etkilidir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir