Sevgililer Günü Tarihçesi23rd Ocak 2020

 

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat tarihinde ve dünya çapında kutlanmaktadır. Bu özel gün Valentine adındaki bir din görevlisi için ilan edilmiştir ve kökeni oldukça eskiye dayanmaktadır. Bu sebeple sevgililer günü ne zamandan beri var? sorusunun cevabı da antik çağlara kadar dayanmaktadır. Bu özel günün ilk ortaya çıkışı ise Şubat festivalleri ile ilişkilendirilmektedir.

Antik Çağ Şubat Festivalleri

Yunanlılara ait eski kaynaklar incelendiğinde Şubat ayının aşk ve ilişkilere dayandırıldığı görülmektedir. Hatta mitolojiye göre bu döneme Gamelyon denilmiştir. Gamelyon ayı, Zeus ve Hera’nın evliliğinin kutsandığı bir ay olarak kabul edilmektedir.

Roma kaynaklarına bakıldığında da sevgililer günü ne zamandan beri var? sorusuna antik çağlardan beri cevabı verilebilmektedir. Burada da 15 Şubat, bereket tanrısı tarafından kutsanmış olarak aktarılmaktadır. 15 Şubat tarihinde Romalıların Lupercus için adaklar kestiği de görülmektedir. Bu törenlerin arifesinde ise, 14 Şubat tarihinde, kız ve erkeklerin çift olarak gezdiği görülmektedir. Sonraki zamanlarda bu alışkanlık kilise tarafından yasaklanmıştır.

Valentine Adının Ortaya Çıkışı

Yurt dışında sevgililer gününe adını veren Valentine kaynakları antik çağ zamanından çok sonra oluşmuştur. Konuyla ilgili ilk bilgi 1908 tarihli bir kilise ansiklopedisinde bulunmaktadır. Burada 14 Şubat notlu, inançları yüzünden öldürülmüş 3 papaza yer verilmektedir. Bazı tarihçiler Valentine’yi bir efsane olarak kabul etse de 496 yılında 14 Şubat Papa Gelesius tarafından ilan edilmiştir. Valentine ile ilgili ortaya 2 efsane atılmıştır. İlk efsaneye göre; Valentine ölmeden önce gardiyanın kardeşine bir aşk notu vermiştir. Diğerine göre de; evlenmeleri yasak olan Romalı askerlere gizlice yardım etmiştir. 1969 yılına gelindiğinde ise kilise bu günü takvimlerinden çıkarmaya karar vermiştir.

Günümüzde Sevgililer Günü

Takvim sayfaları 1800 yıllarını gösterdiğinde Amerikalı Easther Howland sevgilisine bir hediye kartı göndermiştir. Buna göre sevgililer günü ne zamandan beri var? sorusuna en yakın 1800’lü tarihler denilebilmektedir. Bu tarihten sonra 14 Şubat düzenli bir şekilde kutlanan toplumsal bir hal almıştır. Kitle halinde kutlanan bu özel gün hediye ticaretinin de gelişmesini ve canlanmasını sağlamaktadır. Dünya genelinde en çok evlenme teklifi yapılan gün de 14 Şubat olarak kabul edilmektedir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir