Saatin Tarihçesi (Dijital – Kurmalı)31st Aralık 2019

 

Saat; bir gündeki zamanı, dakikaları ve saniyeyi gösteren ve o anda hangi zaman diliminde olduğumuzun belirleyicisi olan alettir. Saatin iki temel prensibi vardır. Bunlar; saatin kaç olduğunu göstermek ve bir zaman aralığını doğru şekilde yansıtmaktır.

Saat, hayatın her alanında önemini korumuştur. Geçmişte her ne kadar geriye gidilirse gidilsin, saat hep varlığını korumuştur, korumaya da devam edecektir. Bundan dolayı da geçmişteki uygarlıklar hangi zaman diliminde yer aldıklarını öğrenmek için saate ihtiyaç duymuşlardır.

Saatin tarihçesi (dijital saat – kurmalı saat) önemle üzerinde durulması gereken konulardan biridir.

Zira insanlığın yaşamını kolaylaştırırken birçok şeye de imza atılmasını sağlamıştır.

Bilinen ilk saat güneş saati olup bu saatin MÖ 4000 yılında Mısırlılar tarafından icat edildiği düşünülmektedir. Fakat güneş saati geceleri kullanılmadığı için yetersiz kalmıştır. Bunun içindir ki ilerleyen dönemlerde kum saati, su saati, ateş saati, dijital saat, kurmalı saat gibi alternatif saatler ortaya çıkmıştır. Bu saatlerin temel işlevi aynı olmasına rağmen insanlık var oldukça saatlerin tarihsel gelişimi de devamını sürdürecektir. Su saati Mısır ve Babil uygarlıkları arasında kullanılmakla beraber ne zaman icat edildiği bilinmemektedir. Kum saati ise saati göstermekten daha çok kısa vakit dilimlerinin ölçülmesine yaramaktadır.

Dijital saatler basit bir çalışma prensibine dayanıyordu. Sayısal olan bu saatler dakikalar ve saniyelerle gösterilir. İlk dijital saati Josel Pallweber’in yaptığı düşünülmektedir. Dijital saatler kullanışlı olmasına rağmen tek sıkıntısı elektrik gidip geldiğinde ayarların sıfırlanmasıdır. Dijital saatler, mikrodalga fırın gibi gündelik ev eşyalarında sıkça kullanılmaktadır.

Kurmalı saatler esasında mekanik saatlerdir. Bu saatler pil olmadan kendi potansiyel enerjisini üreterek çalışırlar. Bazı saatlerde duyulan tik tak sesleri bu saatlere aittir. İlk kurmalı saatin 1511 yılında Peter Henilein tarafından icat edildiği bilinmektedir.

Değişen dünya şartlarıyla saatler artık hayatımızın her alanında bulunmaktadır. En basitinden televizyon, telefon gibi teknolojik ürünlerde saatin kaç olduğu kolaylıkla öğrenilebilir. Bundan dolayı da bazı kişiler saat almanın gereksiz bir uğraş olduğununu savunmaktadır. Halbuki kol saatleri gibi saatler bazılarının kişisel ihtiyacı gibi elinden düşürmediği yegane şeylerden birisidir. Ayrıca göze hoş görünen en güzel aksesuarlardan biri de kuşkusuz saatlerdir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir