Ne Zaman ve Neden Tesbih Kullanırız?23rd Ekim 2019

Tarihinin resmi olarak ilk hangi zamana denk geldiği bilinmeyen tesbihler, genellikle dini amaç ile kullanıldığı toplumumuzda, aslında günümünüzün hemen her anında kullanılabilir. Tesbihe bir kutsallık yükleyerek sadece dini amaçla kullanılır diye tanımlamak yanlıştır. Amaçlarından birisi geçmişlerden günümüze duayı saymak ve dualar arasını ayırmak olarak kullanılıyor olabilir ama bir aksesuar ya da stres atmak için kullandığımız bir nesne de olabilir çoğu zaman. 

 

Tesbihler genel olarak;

  • Dini amaçla,
  • Takı ve aksesuar olarak,
  • Can sıkıntısını gidermek ve stres atmak amacıyla,
  • Bir çeşit el becerisi göstermek niyeti ile 
  • Manevi bir inanç olarak yanımızdan ayırmadığımız bir nesne olarak,

kullanılırlar.

 

Tesbihin Dini Amaç ile Kullanımı

Namaz sonrasında ya da gün içinde Allah’ın adını anmak, zikretmek amacıyla kullanılır tesbih. Aynı zamanda dua ederken dualarımızı saymak konusunda bize yardım ve hatırlatma yapar. Gece uyumadan önce, sabah uyandığımızda ya da günün herhangi bir vaktinde tesbih çekebiliriz. Niyetimiz ve duamızla Allah’ın adını anarak, ailemiz, arkadaşlarımız ve diğer yakınlarımız için dua ederken tesbih yardımı ile dualarımızı doğru bir şekilde sayabiliriz. Kadın erkek ayrımı olmaksızın tesbihi dini amaç ile kullanabiliriz.

 

Takı ve Aksesuar Olarak Tesbih

Takı ve aksesuar olarak tesbihi toplumumuzda genellikle erkekler kullanırlar. Bileklerinde takı olarak ya da arabaların vites kollarında ve aynalarında şık görünen bir aksesuar olarak kullanabilirler. Tesbih çeşitleri o kadar fazla ki, günümüzde her tarza, her karaktere göre tesbihler bulunuyor. Erkek ve kadınlar olarak hepimizin kendine has bir tarzı, o tarza ait seçtiğimiz kıyafetlerimiz vardır. Erkeklerinde kendine göre olan bu tarzı salaş, spor, klasik, marjinal olarak değişkenlik gösterebilir. Bu tarzlara göre de tesbih seçimi yapabilirler. Tesbih seven ve aksesuar olarak kullanan her erkeğin tıpkı kıyafetlerinin olduğu gibi tesbihlerinin de bir tarzı bir şekli vardır. Nasıl ki bir kolye, küpe, yüzük, piercing aksesuar olarak kullanılıyorsa tesbihte bu amaçla gayet kullanılabilir. Çok ta şık durur.

 

Stres Atma Aracı Tesbihler

Tesbihi bir de can sıkıntımızı gidermek amacıyla kullanırız ki, kullananlar bilirler yüksek oranda can sıkıntısını giderir, stres dolu bir günün sonunda bütün stresimizi alabilir. Tesbih deyip geçmiyoruz gördüğünüz gibi. Bazen farkında olmasak bile bir bakmışız ki birisine öfkelendiğimiz günün sonunda öfkemizi elimizde salladığımız bir tesbih alıvermiş. Heyecanlı bekleyişlerin sonunda bir bakmışız ki vaktimizi geçirmek için tesbihten medet ummuşuz ve o zamanı hızlıca geçirmişiz. Siz siz olun cebinizde stresli ve can sıkıcı anlar için bir adet tesbih bulundurun 🙂

 

Tesbih Sallama Sanatı:)

Hadi buraya kadar tesbihi anladık, kullananların  neden kullandığını öğrendik te tesbih ile sanatın ilgisini çözemedik demiş olabilirsiniz. Oysa tesbih sallamak ta bir sanattır. O tesbihin tutuş şekli, sallarken parmaklar arası geçişindeki profesyonellik yadsınamaz bir başarı muhakkak. Çünkü tesbih sallamak herkesin başarabileceği ve eline yakıştırdığı bir şey değil. Bunu güzel yapanda tesbihi kullanarak bir el sanatı gerçekleştirmiş olmaz mı sizce de? Güzel tesbih sallayan birisinin el becerisinin olduğu gerçeği diye bir şey yok mu?

 

Tesbihin Maneviyatı

Tesbih kullanmanın birçok amacından bahsetmişken manevi olarak bizi rahatlatan amacına değinmeden olmaz… Biliyorsunuz ki tesbihler çeşitli taşlardan, boncuklardan yapılan bir nesne. Geçmişten günümüze bu taşların anlamları olduğu da kimimiz için vazgeçilmez bir gerçek. Kimi taşların bebeklerin üzerindeki kötü enerjiyi alıp uyumalarını kolaylaştırdığı, kimilerinin evlerimize ve işyerlerimize bereket getirdiği, kimi taşların aşk getirdiği, kimi taşların ise kötü ruhların bizi düşürmesini engellediği gibi manevi amaçları var. Bunlar ne kadar doğru tartışılır. Ancak bu tarz şeylere inanmak bizi manevi olarak güçlü kılar. Bizi bir taşın koruyacağı inancı ve o taştan yapılmış bir aksesuar yanımızda taşımak bizi mutlu eder. İşte tesbihlere de yapıldığı taşa göre anlamlar yüklenebilir ve yanımızda bizi koruyan manevi bir unsur olarak taşınabilir. 

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir