Kazaz nedir nasıl örülür?18th Ekim 2019

 

Arap dilinden dilimize gelmiş olan kazzaaz kelimesi Türkçede kazaz olarak söylenmektedir. İp ustası anlamına gelen kazaz kelimesi ham olan ipeği işleyen kişi olarak bilinmektedir. Ayrıca kazaz için işlenmiş ipeği satan kişi olarak da adlandırılmaktadır. Kazazlar, kazaziye sanatı için çalışan kişiler olarak da ifade edilmektedir. Kazaziye sanatı ülkemizde altın veya gümüş teller ile yapılıyor ve yapılan işten çok güzel görüntülerde ortaya çıkıyor. Trabzon’da üretilmiş olan bazı takılarda da kullanılan kazaz örgü biçimi, gören farklı ülke vatandaşlarının oldukça çok ilgisini çekmektedir.

Hangi Tarz Ürünlere Kazaziye Yapılır?

Bu çalışma, altın ve gümüş tellerin birlikte işlenmesiyle beraber ortaya çıkartılan çok güzel ve dikkat çekici bir görüntü olarak tanımlanır.

Kazaziye çalışması ile şu tarz malzemeler yapılmaktadır;

  • Yüzükler.
  • Küpeler.
  • Gerdanlıklar.
  • Kolyeler.
  • Bileklikler.
  • Kelepçeler.

Ayrıca teşbih başlıkları da tasarlanmaktadır. Yapılan ürünler kazaz elinden çıktıktan sonra çok güzel bir sanat eseri görünümü oluşmaktadır.

Kazaziye Sanatının Takı Tasarımcılığı İle Ne Farkı Var?

Bu güzel sanat içerisinde kullanılan altın ve gümüş diğer takı tasarımı üretiminde kullanılan altın ve gümüş ile arasında farklılık mevcuttur. Kazaziye sanatında ki altın ve gümüşler ince bir tel gibidir. Bu ürün ibrişim de bulunan çıkrıkla beraber daha da inceltiliyor. Bu inceltilen ince tel mikron ölçüsünde yapılıyor.

Kazaziye Örgüsü Nasıl Yapılır?

Yapılan bu örgü çok narin ve kibar bir örgüdür. Kazaziye metodu 24 ayar altın veya gümüşün 1000 ayar oranlı olanı ile Trabzon’da yapılmaktadır. Saç teli gibi ince olan bu teller, sürgü, naylon, top ve metal gibi materyallerin üzerlerine değişik bir taktik uygulanmasıyla sarılır. Kazazlar, tüm bulunan uygulama şekillerini belli başlı motiflere göre kendileri belirler. Herhangi bir aracın üzerine kazaziye hazırlandıktan sonra aracın iç kısmından örgüyü çıkarıp, görünümünü kullanmak için uygun bir hale getirir. Gayet hassas olan bu işte, tığ, iğne ve mil kullanılmaktadır.

Kazaziye Sanatının Tarihçesi

Kazaziye işi 700 seneden daha önceye dayanan çok eski bir sanattır. Padişahlarımızdan Kanuni Sultan Süleyman’da kazaziye işi ile yakın alakaları bulunmaktaydı ve bu işte oldukça iyi bir eserlere sahiptir. Bu sanat artık günümüzde daha çok Trabzon’da görülmektedir.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir