Gümüş Temizliği Nasıl Olmalıdır? Gümüş Takılar Niçin Kararır? Kararan Gümüşler Nasıl Beyazlatılır?1st Ekim 2019

 

Gümüşlerin hayatımız da önemi olduğu gibi iyi ve güzel bakılmaları da çok önemlidir. Kişisel bakımımız gibi gümüşlerinde düzenli bakıma ihtiyaçları vardır. Kimi zaman ev aksesuarı kimi zaman takı kimi zaman kullandığımız çatal, kaşık ve bıçaklar gümüşten olup zamanla deforme olmaktadır. Sık kullanım ve uygun şekilde muhafaza edilmemesi sebebi ile bir süre sonra kullanılamaz duruma gelmektedir. Özellikle takılar da karşılaşılan kararma durumu çoğu zaman can sıkıcı olabiliyor. Öyleyse kararma durumunda ne yapılmalıdır? Temizliği nasıl olmalıdır? Kararan gümüşlerin beyazlatılması nasıldır?

Gümüş Neden Kararır?

Gümüşler içerisinde kükürt elementi taşırlar ve böylece zaman ile kararma meydana gelir. Nemli ve rutubetli ortamda durması ile gümüşte hızlı bir şekilde kararma görülür. Havada yer alan hidrojen, kükürt ile sülfürik maddeleri sebebi ile kararma başlar. Kimyasal ürünlerle temas, başka takılarla aynı yerde bulunması, açık havada uzun süre durması ve su, tuz ve asit ile temas etmesi gibi durumlar da gümüşte kararma meydana getirir.

Gümüş Temizliği Nasıldır?

Gümüş temizliğinde doğal ürün tercihi daha doğru olacaktır. Oldukça etkilidir ve gümüşün yüzeyine zarar vermezler. Ürünleri kullanmadan önce gümüşün görünmeyen bir bölgesinde test etmeniz gerekir.

Evde yapabileceğiniz bazı gümüş temizleme yöntemleri şöyledir;

  • Bir miktar karbonatı bir miktar su ile karıştırarak macun haline getirin. Bu işlemden sonra gümüşün üstüne sürerek ılık su ile yıkayın.
  • Diş macunu, gümüşü parlatmada ve temizlemede etkilidir. Herhangi bir gümüş parlatıcısı kullanıyormuş gibi kullandıktan sonra ılık su ile durulayın. Kullandığınız diş macunu hassas diş macunu olmalı. Aksi takdirde gümüşün yüzeyine zarar verebilir.
  • Tuzu, karbonat ve su ile karıştırarak, gümüş üzerinde parlatıcı bir etki oluşturabilir. Yapılması gereken gümüşleri bu karışım içinde bekletmektir. Daha sonra durulayın ve sonucu fark edeceksiniz.

Bu yöntem ile gümüşleriniz hem parlar hem de temiz kalır.

Kararan Gümüş Nasıl Beyazlatılır?

Kararan gümüşleri parlatmak için birkaç etkili yöntem bulunmaktadır.

  • İki yemek kaşığı sirke, bir miktar su ve iki yemek kaşığı kabartma tozunu bir kabın içerisine koyup karıştırın. Sonra gümüşlerinizi kabın içerisine bırakın. 30 dakika beklettikten sonra gümüşleri yıkayıp durulayın.
  • Kabın içine 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı tuz ve biraz su ekleyip karıştırın. Daha sonra karışımın içine gümüşleri 30 dakika bırakın. Ardından su altında iyice durulayın.

Bu yöntemlerle kararmış olan gümüşlerinizi beyazlatır veya temizliğini yapabilirsiniz.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir