Gümüş Takılarda Niçin 1000 Ayar Gümüş Kullanılmaz16th Ekim 2019

 

Gümüş çok eski tarihlerden beri bilinen ve altın ile bronzdan sonra keşfedilen bir madendir. M.Ö. 3000 yıllarında Mısırlılar tarafından kullanılmaya başlanmış olan gümüş madeni 2600 yılı içerisinde Persler ve Çinliler tarafından kullanımı başlamıştır. 700’lü yıllarda ise para olarak kullanılarak endüstri gelişip büyüdükçe saf olmayan gümüş filizleri için çalışmalar yürütülmeye başladı. Şuan günümüzde gümüşler büyük bir oranla kurşun, çinko ve bakır ile birlikte yan ürünlerden elde ediliyor.

Takılarda Hangi Ayar Gümüş Kullanılır?

Işıltısı ve duruşu ile şık görünmemizi sağlayan gümüş takıların birçoğu 925 ayar gümüşten oluşmaktadır. Fakat bazen has gümüş yani 1000 ayar gümüş takılar sık olmasa da bulunmaktadır. Öyleyse 1000 ayar gümüşü diğerlerinden ayıran özellik nedir? Has gümüşten nasıl takı yapılır?

1000 Ayar Has Gümüş Nedir?

Gümüş değeri Uluslararası ölçüye sahip olup, bilinen binlik değer sistemi ile ölçülür. Gümüşün ayarı ise takıda var olan gümüş miktarını göstermektedir. Takılar üzerinde genel olarak en yaygın olan 925 ayar gümüştür. Bunun anlamı, takının içinde bulunan %92,5 oranında gümüş ve %7,5 oranında bakır madeninin bulunmasıdır. Has gümüş ise 1000 ayar gümüşten oluşmaktadır. Bu anlamda has gümüşten yapılan bir takının içerisinde gümüşten başka hiçbir madene yer yoktur.

Takılarda 1000 Ayar Gümüş Neden Kullanılmaz?

1000 ayar gümüş en saf haldir. Has gümüşten işlenecek olan takının ayarı ticari olarak maksimum 999 olabilir. Yani gümüş takı dünyasında 1000 ayar olarak dillendirilen gümüşler sadece 999 ayardır.

1000 ayar gümüş oldukça çok yumuşak bir özellik taşır. Şekil verilmesi ve işlenmesi çok zordur. Bu sebepten dolayı takı yapımlarında her zaman diğer madenler yardımıyla sertleştirilerek kullanılmaktadır. Bu yüzden 1000 ayar gümüş takı yapımında hiç kullanılmamaya yakındır.

Has Gümüşte Elde Dövme Tekniği Nedir?

Has gümüşün işlenme zorluğu ve çok yumuşak oluşu sebebi ile bu ayardan yapılmış takılar elde dövme tekniği ile elde edilmektedir. Çok dikkat ve özenli çalışma gerektiren bu el işçiliği yöntemi ile üretilen takılar, doku ve ışıltı olarak da farklarıyla ön plana çıkarlar.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir