Gerçek Damla Kehribar Nasıl Anlaşılır?9th Ekim 2019

 

Gerek içerdiği görsel güzellik ve gerekse de iyileştirici etkisi nedeniyle son zamanların çok tercih edilen ürünlerinden biri de kehribardan yapılmış takı eşyalarıdır. Günümüzde birçok kişi sayılan özellikleri ve aynı zamanda çokta iyi bir hediye seçeneği olduğu için, kendisi, aile bireyleri, sevdikleri yada hediye almak istedikleri insanlar için kehribar taşından yapılma ürünleri tercih ediyor. Bu denli ilgi gören kehribar taşı ürünleri ne yazık ki fırsatçılar ve dolandırıcıların da ilgisini çekiyor. Bir takının gerçek damla kehribardan yapılmış olduğunu anlamak için bazı yöntemler vardır, şimdi bunları inceleyelim.

Önce İnceleme

Bir ürünün damla kehribar olup olmadığı hususunda ki test ve yöntemlere geçmeden önce yapacağınız bilinçli bir inceleme ile bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Unutmayın ki gerçek damla kehribar taneleri birbirinden farklı ve her biri benzersiz bir yapıya sahiptirler.
  • Gerçek kehribar boncuklarının içinde çatlak, hava baloncuğu veya küçük izler olması olağandır.
  • Kehribar boncuk veya taneleri farklı şekil ve büyüklükte olurlar, standart boyutta olmazlar.
  • Gerçek kehribara dokunduğunuzda, ılıklık hissi hissedersiniz bunu sahte olanlarda hissedemezsiniz.

 

Bu şekilde gerçek kehribar konusunda fikir edinebilirsiniz ancak daha detaylı testler ise şunlardır.

Tuzlu Su Yöntemi

Bir bardağın içini suyla doldurun, sonra içine yaklaşık 3 tatlı kaşığı tuz atın ve tuz tam anlamıyla eriyene dek karıştırın ve takınızı suyun içine bırakın. Eğer gerçek kehribardan yapılmışsa, takı suya batmaz ve suda yüzer. Sahte ise dibe batacaktır.

Koklama Yöntemi

İyi koku alma yetisine sahip olanlar gerçek kehribarı kopalden (gerçek kehribar olabilmesi için milyonlarca yıl geçmesi gereken maddedir ve yumuşak olur) ayırabilirler. Gerçek bir kehribarın kokusu, kopale oranla çok daha güçlü ve kolay fark edilebilir bir doğal reçine aroması içerir.

İğne Testi

Bir toplu iğneyi ısıttıktan sonra, denemek istediğiniz taneye bastırdığınızda küçük, hafif izler kalıyorsa, takı büyük olasılıkla gerçek kehribardır. Kopalden yapılan bir takıda, iğne boncuğun içine çok daha kolay batar.

Elektriklenme Testi

Bir kumaşla bir süre ovma yapılırsa, gerçek kehribar elektriklenme sonucu küçük kağıt parçalarını çekebilirken, kopal ya da diğer sahte ürünlerde bu gerçekleşmez. Ayrıca bir başka ayırt edici özellikte gerçek kehribar, metal gibi malzeme ile temas ettiğinde kolayca çizilirken, cam boncuk üründe böyle bir sonuç ortaya çıkmaz.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir