Kuka Tesbihler Hakkında3rd Ekim 2019

 

Kuka tesbihi diğer tesbihlerin yapılış biçiminden farklıdır. Kuka tesbihi ağacın gövdesinden değil kuka ağacının meyvesinden yapılmaktadır. Kuka ağacının meyvesi Hindistan cevizine benzemektedir. Ayrıca kuka ağacı tropikal bir meyvedir. Kuka ağacının meyvesi mikropları arındırma özelliğine sahiptir. Ülkemizde kuka meyvesi yetişmemektedir. Daha çok tropikal iklime sahip bölgelerde yetişmektedir.

Kuka ağacının meyvesi tesbih haline getirilmesi için içindeki sıvı temizlenerek kalan kısmı ile tesbih yapılmaktadır. Tesbih olarak kullanılmasının en büyük sebebi sert bir meyve olmasından dolayıdır. Kuka ağacının meyvesi sert ve kaygan be hafif yapıda olmasından dolayı tesbih yapımında kullanılması uygundur. Kuka tesbihi çekildikçe tesbihde kararmalar meydana gelmektedir. Oluşan bu kararmalar tesbihi daha değerli olmasını sağlamaktadır.

Kuka Tesbihinin Faydaları Nelerdir?

Kuka tesbihi içindeki bulunan doğal maddeler sayesinde insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır.

Kuka tesbihin insan vücuduna faydaları şunlardır:

  • Kuka tesbihi insan vücudundaki mikrop ve bakterileri öldürebilen antibakteriyel özellik taşımaktadır.
  • Rahatlatıcı yapıya sahiptir.
  • Kuka tesbihinin dinlendirici ve rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Stres atma özelliği bulunmaktadır.
  • Kuka tesbihi eldeki terlemeyi önlemektedir.

Kuka tesbihi kullanımı insan vücuduna birçok etkisi olduğundan günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kuka Tesbihinin Tarihi

Kuka tesbihi Osmanlı Devleti yıllarında kullanımı çok yaygın bir tesbih türüdür. Osmanlı Devleti zamanında özellikle lokman hekimler tarafından çokça kullanılmıştır. Rivayetler arasında Osmanlı dönemindeki lokman hekimlerin elinde kuka tesbihi olmayan kişilere hekim gözüyle bakılmadığı söylenmektedir.

Kuka Tesbihinin Yapısal Özellikleri

Kuka Tesbihinin en belirgin özellikleri arasında sert yapıya sahip olmalarıdır. Kuka tesbihler elde çekildikçe koyulaşmakta ve parlamaktadır. Bu tesbihler Hint kınası ve cevizözü maddeler ile koyulaştırılmaktadır. Kuka tesbihlere işleme ve oyulma işlemi yapılabilmektedir. Kuka tesbihleri insan vücudundaki bulunan mikropları arındırma özelliğine sahiptir. Kuka tesbihleri Osmanlı döneminde lokman hekimler tarafından kullanılmıştır.

Ülkemizde bulunan kuka tesbihlerinin çoğu ithal olarak gelmektedir. Fakat Bursa İznik bölgesinde kuka tesbihi üretimi yapılmaktadır. İznik’te üretilen kuka tesbihleri tesbih piyasasında İznik kukası olarak bilinmektedir. Kuka tesbihi insan sağlığı üzerinde birçok faydası bulunmaktadır.

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir