Kayı Boyu Simgesi ve Bilinmeyenleri11th Ocak 2019

Kayı boyu simgesini artık hepimizi biliyoruz. 2 ok ve 1 yay figüründen oluşan bu simge, Türk ve Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir. “IYI” şeklindeki kayı boyu simgesi ne anlama geliyor peki? Tarihimiz için önemi nedir? Bu kelime eski dilde ne anlama geliyor? Bu soruların cevapları yazımızda yer alıyor…

Kayı boyu, Oğuzlar’ın Bozok kolundan bir boydur. Aslında Oğuzlar’ın 24 koyundan sadece biridir. Bizim için bu kadar önemli olmasının nedeni ise, Osmanlılar’ın da bu koya mensup olmasıdır. Kayı kelimesi; muhkem, kuvvet ve kudret sahibi anlamına gelmektedir. Kayı boyunun simgesi 2 ok ve 1 yaydır. Babası, Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han, bu boyun ilk atası olarak bilinir. Kayı Boyu, Osmanlılar’ın kuruluş dönemlerinde balkanların fethinden büyük fayda sağlamıştır. Burada Vardar Ovası ve Kaza-i Cuma havarisine yerleşmişlerdir. Türkiye’de de Ankara, Çankırı, Eskişehir, Orhaneli, Isparta, Burdur başta olmak üzere birçok köye yerleşmişlerdir. Osmanlı padişahlarının atasoyları da Kayı Boyu’dur.

Gün Han ve dedesi Oğuz Han, önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad, bu dönemde kayıları göçebe hayat yaşamalarından dolayı Halep, Karacadağ ve Viranşehir çevrelerine yerleştirmiştir. Ertuğrul Bey ise Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleşmiştir. Söğüt kışlak, Domaniç ise yaylak olarak kullanılmışlardır. Türkiye Selçukluları Devleti’nin batı sırında uçbeyi olan Ertuğrul Gazi, 1281’de Söğüt’te vefat etti.

Kayılar, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda esas nüveyi teşkil ettiler. Rumeli’nin fetih çalışmalarına da katılmışlardır. Sultan II.Murad, soyunun bu boya ait olduğunu göstermek için de sikkelere IYI simgesi koydurtmuştur. Sonraki padişahlar dönemlerinde sikkelerde görülmeyen IYI simgesi, Kanun dönemine kadar çeşitli eşyaların üzerinde yer almıştır.

Kayı boyuna mensup Karakeçili göçebe oymağı, yıllardan beri Söğüt’teki Ertuğrul Gazi türbesini ziyaret etmekte ve çeşitli etkinlikler yapmaktadır.

“Hatay’da bulunan Kayı Boyu damgalı mezar taşları.”

 

“Gaziantep’te bulunan Kayı Boyu damgalı mezar taşları.”

Tarih Yanı Başınızda: Kayı Boyu Simgeli Tesbihane Ürünleri

Kayı boyu simgesine tasarımlarında sıklıkla yer veren Tesbihane’de, erkek ve kadınlara özel birçok takı ve aksesuara sahip olabilirsiniz. Gümüş yüzük, bileklik,kolye, tesbih, kanvas tablo, parfüm gibi ürünlerin üzerinde yer alan IYI simgesi ile tarihi yeniden hissedeceksiniz!

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir