Sultan Abdülhamid Han’ın Saat Kuleleri29th Şubat 2016

II. Abdülhamid, saatleri merakı ile bilinen usta bir marangozdu. Kendisinin öncülüğü sayesinde 19. yüzyılda saat kulesi hızla yayılmıştır. Valilerine gönderdiği fermanlar ile de çeşitli şehirlere yayılmasına vesile olmuştur.

Saat kulelerinin asıl amacı saati göstermek olsa da, farklı amaçlar için de kullanılmıştır. Çanakkale, İzmir ve Dolmabahçe saat kulelerindeki su sebilleri sayesinde halk, su gereksimini karşılayabiliyordu. Ayrıca bazı kuleler, yangın ve gözetleme aracı olarak da kullanılmıştır. Kulenin tepesinde bulunan gözetmenler sayesinde yangın kolaylıkla tespit edilebiliyordu. Dolmabahçe ve Kayseri Saat Kuleleri’ndeki rüzgar gülleri ve barometreler sayesinde de hava tahmini yapılıyordu.

O dönemde II. Abdülhamid, birçok şehirde saat kulesi yaptırmıştır. Sadece Osmanlı toprakları içinde değil, başka ülkelere hediye olarak da gönderilen saat kuleleri örneklerini görebiliriz. Bunlardan bazıları; Mexico City, Kudüs, Trablus.. Ülke sınırları içinde yaptırılan şehirlerden bazıları ise; İstanbul, İzmir, İskeçe, Gümülcine, Çanakkale, Bursa, Tokat, Kayseri, Çorum saat kuleleri… Bunların dışında da yıkılan ve yok olan saat kuleleri de vardır. Konya, Edirne, Gelibolu, Diyarbakır, Kütahya saat kuleleri gibi.

Aşağıdaki fotoğraflarda da Sultan II. Abdülhamid’in yaptırdığı bazı saat kulelerinin fotoğraflarını görebilirsiniz.

 

1. Yıldız Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 1

 

2. Dolmabahçe Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 2

 

3. İzmir Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 3

 

4. Çanakkale Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 4

 

5. Tokat Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 5

 

6. Bursa Tophane Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 6

 

7. Kayseri Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 7

 

8. İzmir Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 8

 

9. Kudüs Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 9

 

10. Hamidiye Saat Kulesi

sultan abdulhamid hanin saat kuleleri 10

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

One Comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir