Kırk yıl hatırı olan kahve…2nd Temmuz 2015

Kırk yıl hatırı olan kahve…

Bir kahvenin kırk yıl hatırı olduğu bilinir. Peki, bu kırk yıl hatırın nereden geldiğini okudunuz mu ya da duydunuz mu daha önce?

Vaktiyle İstanbul’da Yemiş İskelesi’nde kahvecilik yapan ve başından türlü maceralar geçtikten sonra âmâ düşen bir adamdan naklen Üsküdarlı halk şairi vasıf, ondan da naklen Reşad Ekrem şöyle kaydediyor (İstanbul ansiklopedisi v, 2808) :

” …
Bu adamın bir gün kahvehanesine bir yeniçeri gelip,
– Hey arkadaş! hep müşterilerine birer kahve yap, lakin şu kafire yapma! demiş.
kafir dediği de bir köşede oturup nargile içen bir Rum gemi kaptanı imiş. Ama, hiç şüphesiz ki o zaman gözü açık, birer kahve yapıp vermiş. En sonra da iki kahve yapıp :
– Kaptan, biz de seninle içelim; diye Rum müşterinin yanına oturmuş. yeniçeri,
– Hey! ben sana o kafire kahve yapma diye tembih etmedim mi? deyince kahveci de;
– Kaptana yaptığım kahve senden değil, ocaktandır ağa! cevabını vermiş.

aradan zaman geçmiş. Sisam Adası’nda büyük bir isyan baş göstermiş. Kahveci de yeniçeri ocağında kayıtlı asker olduğu için adaya sevk edilmiş. Sisam’da asi olan Rumlar, ele geçirdikleri Türk esirleri bir meydanda müzayede ile satarlar, arttırıp alan da hemen boğazlayıp kesermiş. Müzayede ile esir satmaktan kasıtları da, isyan hareketini beslemek için bir nevi yardım toplamakmış. Gün gelmiş, Yemiş İskelesi’nin kahvecisi de Rumların eline esir düşmüş ve diğer esirlerle birlikte o meydanda satışa çıkarılmış. İstekliler kaç kişi ise karşılarına dizilmişler, bekleşirler imiş… O sırada tepeden tırnağa silahlı bir Rum gelmiş. Bunları gözden geçirdikten sonra bir iskemleye oturmuş. Müzayede de başlamış. İlk, bir paradan başlarlarmış. Bir can da beş paraya, on paraya kadar çıkarmış. sıra kahveciye gelince iskemlede oturan o silahlı adam yekten,
– Beş kuruş! diye bağırmış.

Arttıran olmayınca da esiri alıp bir muhafız nezareti altında şehirden çıkarmış. zavallı kahveci, “Beni beş kuruşa aldığına göre kim bilir ne gibi işkencelerle öldürecek.” diye düşünürken, ıssız bir yerde o silahlı Rum:
– Korkma, demiş, sen beni tanımadın ama ben seni tanıdım. Hani bir yeniçeri bana hakaret ettiği zaman, sen onu dinlemeyip bana kahve ikram eden Yemiş İskelesi’ndeki kahveci değil misin?

Kucaklaşıp öpüşmüşler.

Bir fincan kahvenin hatırını sayanlardır ki asi de olsa, saki de olsa merd adamdır.

Kıssadan hisse…

 

Peki kahvenin daha başka ne sırları var biliyor musunuz? Çok kısa on madde halince sizlere kahvenin faydalarını da yazalım istedik.

1)      400.000 kişinin katıldığı araştırmada kahvenin şeker hastalığı riskini %7 azalttığı gözlemleniyor.

2)      Kafeinin metabolizmayı hızlandırmasından dolayı kalori yakmanızı sağlıyor ve iştah kesici özelliği var.

3)      Bazı araştırmalara göre kahve içen insanların alzheimer hastalığına yakalanma riski %65 gibi düşük bir rakam.

4)      Günde iki fincan kahve içenlerin karaciğer kanseri riskinin %31 azaldığı tespit edildi.

5)      Bir araştırmaya göre günde dört fincan kahve içenlerin siroz hastalığına yakalanma riski %80 azaldığı gözlemlendi.

6)      Geniş bir kapsamlı bir incelemede kahve içenlerin parkinsona yakalanma riskinin %31 daha az olduğu saptandı.

7)      Bazı araştırmalara göre kahvenin kalp hastalığına hiçbir yan etkisi yok ve bazı araştırmalara göre ufak ama istatistikçi açıdan önemli oranda kalp hastalığı riskini azaltıyor.

8)      479,689 kişini kişinin katıldığı araştırmaları ele alan dev bir inceleme kahve tüketiminin felç riskini ufak ama istatistikçi oranda azalttığını ortaya çıkardı.

9)      Kahvenin sporculara etkisi üzerine yapılan araştırmalar kafeinin sportif performansı %11-12 artırdığını gösteriyor.

10)   Kahve aslında tüm yediklerimiz gıdalar içinde bize en çok anti-oksidan sağlayan kaynak.

 

Kahvenin yararlarını buraya yazmakla bitiremeyeceğimizi anladık. Onu, küçük sevimli paketlere koyduk ve sizlere göndermeye kadar verdik. Bu kadar yararını yazıp da göndermemek olmaz dedik.

 

**Ramazan ayı boyunca www.tesbihane.com ‘dan alışveriş yapan TÜM MÜŞTERİLERiMİZE Özel Türk kahvesi hediye.

 

Bir yudum kahvenin bir ömür sürecek muhabbetiyle afiyet olsun 🙂

 

1658281_868566383178873_5134598583278019243_o

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir