Oğuzun Soyu – IYI21st Mayıs 2015

 

Diriliş Dizisini duymuşsunuzdur ya da izlemişsinizdir. Diriliş’te bir sembol görüyoruz IYI diye. Bazıları bunun eski Türk alfabesince kayı yazıldığını ileri sürüyor.

Öncelikle kayı kelimesinin sözcük anlamından söz edelim. Kayı kelime anlamı olarak kuvvet ve kudret sahibi anlamındadır. Peki Oğuz’un Bozoklar Kolu’ndan olan Kayı Obası’nın sancağındaki IYI sembolü ne anlama geliyor.

Sembol ile ilgili farklı rivayetler olmasına rağmen iki rivayet var ki bunlar diğerlerine göre biraz daha baskın olarak ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi İki ok bir yay. IYI sembolüne bakarsak yanlardaki okları I olarak görebiliriz. Ortasındaki Y ise yay anlamına geliyor. İkinci rivayet ise Oğuz’un iki kolunu Bozokları ve Üçokları temsil ettiği yönünde. Y Oğuz’u I’ler ise Oğuz’un iki kolunu temsil ediyor.

 

Sultan II. Murad’a kadar bu sembol sikkelere basılmıştır. Bunun sebebi soyunun nereden geldiğini göstermekti. Daha sonradan IYI sembolü yavaş yavaş silinmişti sikkelerden ama Kanûni Sultan Süleyman’a kadar bu sembolü ev eşyalarında çanak çömleklerde kullanıldığı biliniyor.

 

Peki ya günümüzde;

Günümüzde IYI sancağını parmağınızda yüzük olarak ya da elinizde tesbih olarak taşımanız mümkün. Bu nasıl mı mümkün; www.tesbihane.com a girerek buradaki kayı yüzüğünü ya da kayı tesbihlerini ister kapıda ödeme, isterseniz havale ile ya da siteden direk ödeyerek alabiliyorsunuz. Tesbihane bunu size ücretsiz bir şekilde kargoluyor.

 

kayı_calsşya [contact-form][contact-field label=’İsim’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-Posta’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Yorum’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir