Gizlenmiş Anlamlar…27th Mayıs 2015

Osmanlı Devlet armasını görmeyenimiz yoktur. Atalarımızın seneler boyunca kullandıkları bu arma ne anlama geliyor peki bunu hiç inceledik mi?

Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyu kullandığı armasındaki gizlenmiş anlamları gelin beraber inceleyelim.

Armanın en üstünde bir güneş motifi dikkatimizi çekiyor. Güneş motifinin içerisinde ise bir tuğra gözümüze değiyor. Bunun iki anlamı olduğu söyleniyor. Bunlardan birincisi içerisindeki tuğrası bulunan padişah bir güneştir. Güneş ise aydınlığın gündüzün ve hayatın sembolüdür. İkinci anlamı ise bu güneşin devletin bütünlüğünü temsil ettiği yönündedir.

Tuğranın bulunduğu yer her padişahta değişir. O an ki saltanat hangi padişahtaysa o padişahın tuğrası koyulur.

Tuğranın altında bulunan hilal: Geç dönem Osmanlı armalarında yer alır. İlk armalarda bu hilal bulunmaz. Üzerinde Arapça ‘’Allah’ın Tevfiklerine güvenen Osmanlı Devleti’nin meliki Abdülhamit Han’’ anlamında ki yazı vardır.(Padişah değiştikçe bu yazıda ki padişah ismi de değişiyordu.)

Hilalin altında ise bir sorguçlu sarık görüyoruz. İlk Osmanlı hükümdarı olan Osman Gazi’yi ve Osmanlı tahtını temsil ediyor bu sarık.

Armanın üzerindeki yeşil sancak dikkatinizi çekmiştir. Yeşil zemin üzerinde beyaz üç hilali olan bu sancak ise İslamiyet’e bağlılığı temsil eder.

 

kombin_abdullah

Süngülü tüfek: Nizam-ı Cedit’ten itibaren ordunun asıl silahı olduğunu simgeler.

Toplu tabanca 1840’tan itibaren kullanılmış olup ordunun modernize edildiğini resmeder.

Sorguçlu sarığın altında bulunan kalkanı gördünüz değil mi? Üzerinde ki 12 yıldız, 12 eyaleti temsil eder. Kalkanın ortası ise devletin kâinatın merkezi olduğunu simgeler.

Asa ve şeşper: asa bilgi ve yönetimi, şeşper asalet ve üstünlüğü temsil eder.

Terazi: devletin ve sultanın adaletini temsil eder. Kararlarında terazi gibi adil ve tarafsız olduklarını simgeler.

Bereket boynuzu: bolluğu üretkenliği ve bereketli Osmanlı topraklarını temsil eder.

Kur’an-ı Kerim ve kanunnameler; adaletin yazılı kanunlar ve şeriatla sağlandığını resmeder. Üstte bulunan Kur’an-ı Kerimin kanunnamelerden daha üstün olduğunu kanunların Kur’an-ın gölgesinde yazıldığını temsil eder.

Denizci çapası; donanmayı ve denizciliği temsil eder.

Meşaleler; geleceği aydınlatan, yol gösteren ülkü ile aydınlık günlerin habercisi anlamındadır.

Bitkisel motif; beş adet Osmanlı Nişanının asılı olduğu bu motif, armanın tabanını oluşturur.

Gelelim armanın diğer tarafına J

Mızrak; akıncılardan bu yana son dönem mızraklı süvari alaylarını sembolize eder.

Osmanlı sancağı; kırmızı zemin üzerinde beyaz ay-yıldızlıdır ve bağımsızlığı simgeler.

Teberler; tek ve çift taraflı olarak iki adettir. Osmanlı ordularının kutsal silahını sembolize eder.

Kılıçlar geleneksel Türk kılıcı, adaletin doğruluğun gücün, savaşçılığın ve hükümranlığın sembolüdür.

Top ve gülleler: İstanbul’u fetheden top, gülleleriyle birlikte topçu ocaklarını temsil eder.

Borazan; mehterhane ve nevbet vurulmasıyla bağlantılı, nasıl savaşılması gerektiğini müziğin tonuyla ayarlanış görevini ve haberciliği sembolize eder.

Ok-yay tirkeş; ata silahı ve muhafazası olarak, güç, kuvvet ve maharetli oluşu simgeler.

Nişan-ı Âli İmtiyaz 1876’da II.Abdülhamid tarafından ihdas edilmiş olup, devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere verilmiştir.

Mescidi Nişanı: Sultan Abdülmecid tarafında 1851’de ihdas edilmiş olup, savaşlarda üstün başarı gösteren askerlere verilmiştir. Başarıları arttıkça yükselen beş ayrı çeşidi vardır.

 

Bu muhteşem anlamlar taşıyan Osmanlı Armasının bugünlerde bileğinizde bileklik, parmağınızda yüzük, kolunuzda saat, elinizde tesbih, kulağınıza küpe ya da boynunuza kolye olarak taşıyabilirsiniz.

 

Nasıl mı? Bunu tabi ki de Tesbihane sizler için düşündü. Modellerine Osmanlı Devlet armalarını işledi bu armaları taşıyan ürünleri www.tesbihane.com linkinden inceleyebilirsiniz. Birbirinden güzel fırsatları kaçırmamak için bizleri takip edin.

 

[contact-form][contact-field label=’İsim’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-Posta’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Web Sitesi’ type=’url’/][contact-field label=’Yorum’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

About the Author

TESBİHANE 2011 yılında kurulmuş İstanbul-Beyazıt merkezli bir firmadır. Güvenli alışveriş düsturunu e-ticaret sektörüne taşıyan firmamız, el emeği göz nuru tesbihler, özel tasarım gümüş erkek yüzükleri ve takı çeşitleri ile toptan ve perakende olarak faaliyet göstermektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir